Francuski senat usvojio kontroverznu penzijsku reformu

Francuski senat usvojio kontroverznu penzijsku reformu

Gornji dom francuskog parlamenta dao je zeleno svetlo penzionim reformama koje je predložio predsednik Emanuel Makron. Inicijative, koje uključuju povećanje starosne granice za odlazak u penziju, izazvale su oštro protivljenje velikog dela društva.

Kasno u subotu, 195 senatora glasalo je za planove, a 112 im se protivilo – ishod je premijerka Elisabeth Borne opisala kao „važnu fazu“, kako citira AFP. Senatori su već u četvrtak odobrili ključni članak sadržan u zakonu.

Očekuje se da će reformski paket u srijedu razmotriti zajednički odbor poslanika donjeg i gornjeg doma. Konačni nacrt, pod uslovom da ga ima, biće potom podnet na završno glasanje u oba doma kasnije tokom nedelje.

Kako ističu francuski mediji, Makronova vlada bi i dalje mogla da progura zakon čak i bez podrške većine poslanika. Ustavno sredstvo poznato kao član 49/3 dozvoljava tu mogućnost bez glasanja.

Prema Makronu, podizanjem starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, vlada bi obezbedila da francuski penzioni sistem bude finansijski održiv. Alternativa bi, tvrdi on, bila „smanjenje penzija, povećanje poreza ili dopuštanje našoj deci i unucima da nose finansijski teret. ”

Reforma je bila među ključnim tačkama Makronove predsedničke kampanje prošle godine, sa početnim planovima koji su pozivali da se starosna granica za penziju podigne na 65 godina.

Brojni sindikati pokušali su prošle nedelje da odgovore predsednika da ne preduzme mere, ali bezuspešno.

Stotine hiljada demonstranata izašlo je na ulice širom Francuske kako bi dali izraz frustraciji uoči subotnjeg glasanja.

U Parizu, gde su vlasti procenile da je izašlo 48.000 ljudi, policija je uhapsila 32 dok su neki demonstranti bacali predmete na policajce i palili kante za smeće.

Pored toga, štrajkovi su u toku u nekim od ključnih sektora Francuske, uključujući energetiku, transport i sakupljanje smeća.

U srijedu se očekuju još protesta širom zemlje.