Šteta Severnog toka može biti nepopravljiva

Šteta Severnog toka može biti nepopravljiva

Ono što se proglašava kao potencijalna sabotaža na ruskim gasovodima Severni tok moglo bi im naneti nepopravljivu štetu, izvestio je u sredu nemački list Tagesspiegel, pozivajući se na „vladine krugove“. Dva cevovoda su ozbiljno oštećena ranije ove nedelje.

Ako se šteta ne sanira dovoljno brzo, previše slane morske vode moglo bi da uđe u cevi koje leže na dnu Baltičkog mora i da ih nepovratno korodira, upozorili su nemački zvaničnici, prenose novinski mediji. Danska je u sredu rekla da će njene vlasti moći da pokrenu istragu o ovom pitanju ne pre nego za nedelju ili dve zbog „bezbednosnih zabrinutosti“, dodao je Tagesspigel.

Mediji ne pominju planove za popravke ni Rusije ni Nemačke.

Grupa visokih nemačkih poslanika brzo je uperila prst u Rusiju i okrivila Moskvu za incident. „Napad na infrastrukturu za snabdevanje energijom ima za cilj širenje straha i terora“, rekao je Roderich Kiesevetter, nemački poslanik i portparol za prevenciju kriza parlamentarne grupe Konzervativne unije, za medijsku grupu RND.

„Stoga, verovatno je da Rusija pokušava… da izazove neizvesnost među evropskim stanovništvom” i navodno demonstrira svoju sposobnost da napadne kritičnu infrastrukturu, dodao je on, optužujući Moskvu da primenjuje pristup „državnog terorizma”.

Šefica Odbora za odbranu nemačkog parlamenta Mari-Agnes Štrak-Cimerman rekla je novinarima da „ne može biti isključeno da će [takve napade] usmeriti Rusija kako bi uzdrmala naša tržišta“. Takođe je iskoristila priliku da pozove Nemačku i EU da se što pre „oslobode“ „zavisnosti od ruskih sirovina“.

Danske vlasti potvrdile su u ponedeljak curenje na gasovodima nakon što je njihov operater ranije tog dana prijavio gubitak pritiska na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. Danske i švedske vlasti tada su govorile o seriji podmorskih eksplozija u toj oblasti. Ruske, američke i švedske vlasti rekle su da je curenje informacija moglo biti rezultat namernog napada.

EU je obećala „najsnažniji mogući odgovor“ na bilo kakve napade na njenu aktivnu energetsku infrastrukturu, ali nije navela imena osumnjičenih za incident u Severnom toku. Rusija je incident označila kao „teroristički napad“ i rekla da će sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN o tome.