Još jedno curenje otkriveno na gasovodima Severni tok

Još jedno curenje otkriveno na gasovodima Severni tok

Švedska obalska straža saopštila je da je otkrila četvrto curenje na gasovodima Severni tok, koji su ranije ove nedelje oštećeni u navodnom aktu sabotaže.

Prvobitno se verovalo da su gasovodi na dnu Baltičkog mora oštećeni na tri lokacije, pri čemu su pogođene dve linije Severnog toka 1 i Severnog toka 2.

Ali portparol švedske obalske straže Dženi Larson rekla je u četvrtak listu Svenska Dagbladet da je u stvari bilo četiri curenja u podvodnoj infrastrukturi. „Dva od ove četiri su u isključivoj ekonomskoj zoni Švedske“, rekao je Larson, dodajući da su druga dva u ekskluzivnoj zoni Danske.

Danske vlasti otkrile su u ponedeljak curenje na gasovodima, izgrađenim za isporuku ruskog prirodnog gasa u EU, nakon što je operater prijavio gubitak pritiska i na Severni tok 1 i Severni tok 2.

Danske i švedske vlasti su kasnije saopštile da je došlo do serije podmorskih eksplozija u blizini ostrva Bornholm. To je dovelo do toga da Rusija, SAD i Švedska sugerišu da je curenje informacija možda rezultat namernog čina.

EU je incident označila kao „sabotažnu akciju“ i upozorila da je „svako namerno ometanje aktivne evropske energetske infrastrukture neprihvatljivo i da će dovesti do najsnažnijeg mogućeg odgovora“.

Cevovodi su bili u središtu energetskog zastoja između Moskve i Brisela od početka sukoba u Ukrajini.

„Severni tok 2“ je završen u septembru 2021. godine, ali nikada nije ušao u komercijalne operacije jer je Nemačka na neodređeno vreme obustavila svoju sertifikaciju, dok je isporuke gasa preko Severnog toka 1 prekinula Rusija krajem avgusta zbog, kako je rekla, tehničkih poteškoća koje su rezultat zapadnih sankcija.

Cevovodi su i dalje bili ispunjeni gasom pod pritiskom u vreme eksplozija i nastaviće da curi u Baltičko more do kraja nedelje, prema danskim vlastima.