Stanovnici Slovačke upozoreni na tigra koji je pobjegao sa farme u Ukrajini

Stanovnici Slovačke upozoreni na tigra koji je pobjegao sa farme u Ukrajini

Na ukrajinsko-slovačkoj granici, foto-zamke su uhvatile tigra koji je pobjegao sa farme u selu Stričava u Zakarpatju.

Čak je u subotu uveče na Fejsbuk stranici slovačkog sela Ulič objavljeno da je na istoku Slovačke zabeleženo kretanje tigra.

„Obavještavamo vas da se u blizini sela kreće tigar koji je pobjegao iz zoološkog vrta u Ukrajini. Molimo vas da budete oprezni i ograničite kretanje van svojih domova. Ako vidite životinju, pozovite policiju ili načelnika sela“, pročitana poruka.

Starešina sela Jan Kholinka potvrdio je informaciju portala.

„Došla su tri telefonska poziva sa upozorenjem policije. Prvo da tigar prelazi granicu, kasnije da je već prešao granicu i poslednja poruka da ide u katastar našeg sela“, rekao je Holinka.

Tigar je takođe uhvaćen kamerom na oko 5 kilometara od sela Brezovec.

Upozorenje o zveri pojavilo se u nedelju i na Fejsbuk stranici slovačke policije. Prema objavljenim informacijama, policija je upozorenje o tigru od ukrajinskih kolega dobila u subotu u 17.30 časova.

Ispostavilo se da je tigar pobjegao iz kućnog uzgoja jednog od meštana sela Stričava u Zakarpatskoj oblasti. Ovu informaciju agenciji TASR potvrdio je direktor uprave Nacionalnog parka Polonini Miroslav Bural. Prema njegovim rečima, tigrić je na početku rata izveden iz zoološkog vrta na istoku Ukrajine zbog neprekidnih borbi.

„Ovo mladunče je staro nekoliko meseci, držano je u ograđenom prostoru gde su porodice sa djecom išle da ga fotografišu, pa se naviklo na prisustvo ljudi“, rekao je Bural.