Novi premijer Velike Britanije će biti imenovan danas

Novi premijer Velike Britanije će biti imenovan danas

Pobjednik trke da zameni Borisa Džonsona na mestu sledećeg lidera vladajuće Konzervativne partije – i novog premijera Velike Britanije – biće imenovan u ponedeljak. Dva kandidata su ministarka inostranih poslova Liz Trus ili bivši ministar finansija Riši Sunak.

Prema nedavnim anketama, najviši britanski diplomata uživa ogromnu podršku među članovima Torijevaca.

Očekuje se da će u utorak Džonson održati oproštajni govor i objaviti svoju ostavku kraljici, koja će potom zvanično imenovati ili Trusa ili Sunaka za svog naslednika. Novi britanski premijer će tada formirati vladu, ali Džonson će ostati na funkciji dok se ne završi prenos vlasti.

Džonson, koji je svoju stranku doveo do ubedljive pobede na izborima 2019. i izveo Britaniju iz Evropske unije, podneo je ostavku na mesto lidera konzervativaca 7. jula nakon što je više od 50 članova parlamenta podnelo ostavke iz njegove vlade u roku od 48 sati. To je usledilo nakon niza skandala visokog profila, uključujući i to što je Džonson angažovao za svog zamenika šefa političara koji je optužen za nedolično ponašanje, i internu istragu ranije ove godine koja je otkrila da su zvaničnici kabineta – i sam premijer – rutinski prekršili svoje sopstvena pravila socijalnog distanciranja Covid-19.

Ali dok samo 25% javnosti ima pozitivno mišljenje o njemu, prema istraživanju IouGov-a, Džonson navodno uživa ogromnu popularnost u inostranstvu – u Ukrajini. Anketa u junu pokazala je da je premijer Velike Britanije najpopularniji strani lider u zemlji sa 90 odsto odobravanja, samo tri poena iza ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Snažan pristalica Kijeva, premijer je bio među prvim zapadnim liderima koji su posetili Ukrajinu nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju krajem februara. Njegova vlada je posvetila oko 2,3 milijarde funti (2,8 milijardi dolara) za vojnu pomoć Kijevu pored obuke njegovih trupa i sankcionisanja Rusiji.

On je takođe okrivio Rusiju za krizu troškova života u Velikoj Britaniji, rekavši da „mi plaćamo naše račune za energiju za zla Vladimira Putina“ – uprkos tome što je inflacija bila u porastu mnogo pre februara.

Ali da li će se stav Londona prema Rusiji i Ukrajini promjeniti sa novim stanarom u Dauning Stritu 10?

Truss je jasno stavila do znanja da će se držati Džonsonove politike. „Plamen slobode u Ukrajini [nastaviće] da gori“ ako postane sledeći premijer, obećala je ona. „Pod mojim vođstvom, predsednik Zelenski neće imati većeg saveznika“, insistirao je 47-godišnjak.

Kandidat za premijera optužila je Putina za „varvarstvo“, tvrdeći da mu ona neće dozvoliti da pobedi u Ukrajini. Kijev bi bio jedna od njenih prvih stranih destinacija na novom poslu, kaže Trus.

Sunak je možda sada Trusov rival, ali čini se da se njih dvojica viđaju oči u oči kada je Rusija u pitanju.

On je nedavno pozvao da se Putinu zabrani učešće na samitu G20 u Indoneziji ovog novembra zbog, kako je rekao, „odvratnog ponašanja“. Ruski lider „neće sedeti za stolom osim ako i dok ne zaustavi svoj ilegalni rat u Ukrajini“, rekao je Sunak.

Takođe je obećao da će „udvostručiti… napore i ojačati našu politiku potpune podrške Ukrajini“ ako preuzme britansku vladu.