Skandal sa „date rape“drogom potresa stranku njemačkog kancelara

Skandal sa „date rape“drogom potresa stranku njemačkog kancelara

Mnogim ženama se zavrtelo u glavi nakon letnje zabave koju su organizovale njemačke socijaldemokrate

Berlinska policija pokrenula je istragu nakon što je najmanje devet žena prijavilo da se loše osećaju nakon događaja samo po pozivu koji je u srijedu organizovala parlamentarna grupa stranke kancelara Olafa Šolca.

Zvanična istraga je prvi put pokrenuta nakon što se 21-godišnja žena osećala loše tokom zabave i nije se sećala događaja sledećeg dana, iako kaže da nije pila alkohol. Žrtva je otišla u bolnicu i podnela prijavu, a policija još uvek čeka rezultate njenog testa krvi na moguće toksične supstance.

Vlasti su do subote primile najmanje devet sličnih pritužbi, nakon što je incident prvi izvestio berlinski list Tagesspiegel, pozivajući se na internu komunikaciju. Šokirani optužbama, zvaničnici SPD-a su očigledno poslali mejl svim pozvanima na događaj, osuđujući „monstruozan čin“ i pozivajući druge moguće žrtve da se jave.

„Savetujem svim zainteresovanim da podnesu žalbu“, ponovila je Katja Mast iz SPD-a na Tviteru, dok je portparol poslaničke grupe stranke rekao za AFP u subotu da je „još uvek dosta neizvesnosti, policija istražuje“.

U izveštajima lokalnih medija se navodi da su žene verovatno postale žrtve takozvanih „droga za silovanje“ ili „kapa za nokaut“. Takve supstance ponekad koriste seksualni grabežljivci u noćnim klubovima i barovima kako bi dodali piće ili hranu, kako bi žrtve ostavili zbunjene i nesposobne da se brane.

Istraga se do sada vodi samo zbog „sumnje“ za nanošenje teške telesne povrede od strane nepoznate osobe ili lica. Vlasti tek treba da zvanično potvrde da li je u pitanju bilo kakva zabranjena droga, a nije bilo izveštaja ili navoda o seksualnom zlostavljanju.

Tradicionalnu proslavu organizovala je SPD uoči skupštinske pauze u sredu u centru Berlina. Događaju je prisustvovalo oko 1.000 ljudi, uključujući kancelara Olafa Šolca, nekoliko saveznih ministara, poslanike stranke i njihove zaposlene. „To je bio interni događaj. Mogli ste da uđete samo uz poziv“, potvrdio je portparol SPD-a.

Ljuti me što se tako nešto može dogoditi na događaju koji organizuje SPD“, rekao je ko-lider stranke Lars Klingbeil za dnevni list Die Velt, izrazivši nadu da će počinilac ili počinioci biti identifikovani i privedeni pravdi,prenosi RT.