Sjevernokorejski hakeri su iskoristili tragediju za Noć veštica u Seulu za distribuciju malvera, kaže Gugl

Sjevernokorejski hakeri su iskoristili tragediju za Noć veštica u Seulu za distribuciju malvera, kaže Gugl

Hakeri koje podržava severnokorejska vlada pozvali su na smrtonosnu simpatiju za Noć veštica u Seulu kako bi distribuirali malver korisnicima u Južnoj Koreji, navodi se u izveštaju Guglove (GOOGL.O) grupe za analizu pretnji.
Malver je ugrađen u dokumente Microsoft Office-a koji su navodno bili vladin izveštaj o tragediji u kojoj je poginulo više od 150 ljudi nakon što su se desetine hiljada mladih veseljaka naguralo u uske uličice.

„O ovom incidentu se naširoko izveštavalo, a mamac koristi prednost širokog javnog interesovanja za nesreću“, saopštila je Grupa za analizu pretnji.

Gugl je tu aktivnost pripisao severnokorejskoj hakerskoj grupi poznatoj kao APT37 za koju je rekao da cilja južnokorejske korisnike, severnokorejske prebege, kreatore politike, novinare i aktiviste za ljudska prava.

Gugl je takođe rekao da nije utvrdio šta je malver, koji je iskoristio ranjivost Internet Ekplorera, trebalo da postigne. On je prijavio problem Microsoftu 31. oktobra nakon više izveštaja južnokorejskih korisnika istog dana. Microsoft je izdao zakrpu 8. novembra.

Ekspertski panel Ujedinjenih nacija koji nadgleda sankcije Severnoj Koreji optužio je Pjongjang da koristi ukradena sredstva stečena hakovanjem da podrži svoje programe nuklearnih i balističkih projektila kako bi zaobišao sankcije.

Sjeverna Koreja ne odgovara na upite medija, ali je ranije objavila izjave u kojima negira navode o hakovanju.

U četvrtak su južnokorejski zvaničnici upozorili kompanije da nehotice ne zapošljavaju IT osoblje iz Sjeverne Koreje.

U maju su Sjedinjene Države izdale sličan savjet, rekavši da nevaljali severnokorejski slobodnjaci koriste mogućnosti rada na daljinu da sakriju svoj pravi identitet i zarade novac za Pjongjang.