Sjeverna Koreja šalje upozorenje Japanu

Sjeverna Koreja šalje upozorenje Japanu

Tokio će „platiti visoku cijenu“ ako se nastavi navodni progon korejskih državljana koji žive u Japanu, upozorila je Sjeverna Koreja svog suseda.

Pjongjang gleda na „ugnjetavanje“ Sjevernokorejaca u Japanu kao na izazov svom dostojanstvu i suverenitetu, istakla je u sredu državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Prema južnokorejskom novinskom izdanju Ionhap, izjava se očigledno odnosila na izveštaje o porastu zločina iz mržnje protiv učenika u školama širom Japana za etničke Korejce.

„Svečano smo izjavili da je ispaljivanje novog tipa balističke rakete srednjeg dometa 4. oktobra upozorenje našim neprijateljima“, saopštila je KCNA.

„Da li će ovo upozorenje dovesti do stvarnih rezultata zavisiće od stavova neprijateljskih snaga, uključujući Japan“, ističe se i dodaje da će Tokio „platiti visoku cenu“ za akcije usmerene protiv Severne Koreje.

Pjongjang je 4. oktobra izveo još jedno ovogodišnje testiranje zabranjene raketne tehnologije, ispalivši svoju balističku raketu Hvasong-12 u Tihi okean. Projektil je preleteo Japan, što je izazvalo upozorenje za stanovnike da potraže sklonište, i na kraju je prešao 4.500 kilometara, što je izgleda najdalje do sada do koje je preletela bilo koja od severnokorejskih raketa.

To je takođe bio prvi put za pet godina da je Pjongjang poslao projektil iznad Japana, a Tokio, Seul i Vašington su osudili taj potez.

Lideri Japana, Južne Koreje i SAD sastali su se u nedelju na marginama samita Istočne Azije u Kambodži, obećavajući jedinstven i koordinisan odgovor na nuklearne i balističke raketne programe Severne Koreje.

Američki predsjednik Džo Bajden insistirao je da je partnerstvo između tri nacije „još važnije nego što je ikada bilo“, s obzirom na ono što je opisao kao pojačanje provokacija Pjongjanga.