Severna Koreja mobiliše vojsku za borbu protiv epidemije

Severna Koreja mobiliše vojsku za borbu protiv epidemije

Zdravstveni zvaničnici potvrdili su ukupno 50 smrtnih slučajeva i preko 1,21 miliona slučajeva „groznice“ od kraja aprila

Severnokorejski lider Kim Džong Un kritikovao je najviše zvaničnike javnog zdravstvenog sektora zbog njihovog „neodgovornog stava“ usred sve veće epidemije Covid-19, naloživši vojsci zemlje da pomogne u stabilizaciji situacije.

Govoreći na hitnom sastanku Politbiroa u nedelju, Kim Džong Un je izdao naređenje „da se odmah stabilizuje snabdevanje lekovima u gradu Pjongjang uključivanjem moćnih snaga vojnog medicinskog polja Narodne vojske“, navodi državna KCNA .

Nejasno je kako će tačno vojska biti uključena u napore širom zemlje da se zaustavi širenje misteriozne „groznice“, ali Kim je posebno naglasio potrebu „da se isprave ranjive tačke u sistemu snabdevanja lekovima i preduzmu snažne mere za transport lekova“.
Naredba dolazi nakon što se Kim požalio da lekovi pušteni iz državnih zaliha „nisu na vreme isporučeni stanovnicima preko apoteka”. On je optužio civilne zvaničnike zadužene za odgovor na epidemiju da „ne prepoznaju na pravi način sadašnju krizu, već samo govore o duhu predanog služenja narodu“.

Severna Koreja se bori protiv „eksplozivnog“ širenja bolesti od kraja aprila, uz „maksimalni sistem karantina za hitne slučajeve“ i stroge mere zaključavanja koje su uvedene širom zemlje prošle nedelje. Vlasti su potvrdile da je najmanje jedan pacijent umro noseći varijantu Covid-19 Omicron, ali bez masovnog testiranja i programa vakcinacije nisu prestali da pripisuju bilo koji drugi slučaj virusu koji stoji iza globalne pandemije.

Zvanični broj smrtnih slučajeva dostigao je 50 u nedelju, pošto je ukupan broj zaraženih premašio 1.213.550. Oko 648.630 se oporavilo, dok je najmanje 564.860 u karantinu ili je na lečenju, navodi se u biltenu koji sada svakodnevno objavljuju državni mediji,prenosi RT.

Za većinu smrtnih slučajeva do sada su krivi nepravilni recepti za lekove, predoziranje i drugi slučajevi „nemarnosti“ zdravstvenih radnika. Navodi se da je oko 1,3 miliona Severnokorejaca mobilisano da pomognu u „usluzi higijenskih informacija, pregledu i lečenju“, dok je ministarstvo zdravlja sastavljalo „smernice, metode i taktike za pravilno lečenje“.

Ostavite odgovor