Srbija će se ‘boriti’ sa pritiscima sankcija – Vučić

Srbija će se ‘boriti’ sa pritiscima sankcija – Vučić

Beograd će ostati pri svojoj politici nenametanja ograničenja Moskvi, obećava Aleksandar Vučić

Srbija će se, uprkos tome što je pretrpjela „ogromnu štetu“, boriti da održi svoju politiku nepridruživanja zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, insistira njen predsjednik.

„Izdržali smo osamdeset dana“ bez ograničavanja Rusije i „cena koju plaćamo je ogromna“, rekao je Aleksandar Vučić lokalnoj televiziji Prva u nedjelju. Srbija nema pristup tržištu kapitala i ne može da servisira svoje inostrane kredite, što utiče na dobrobit stanovništva, požalio se on.

„Kažu: ’Vučić najavljuje uvođenje ruskih sankcija‘. Ne, borićemo se dokle god možemo. Pretrpeli smo ogromnu štetu, ali ne tražimo ‘hvala’“, insistirao je predsjednik.

Srbija se tako ponaša jer je „suverena i nezavisna zemlja“ koja je svjesna „koliko su sankcije nepravedne i nepotrebne“, rekao je on, prenosi rt.

Pitanje ograničenja prema Moskvi usko je vezano i za snabdevanje ruskim gasom i naftom, od kojih Srbija u potpunosti zavisi, rekao je Vučić i izrazio nadu da će Beograd na predstojećim razgovorima moći da dogovori „dobru cijenu“ energenata. strane.

Predsjednik Srbije je prošlog meseca tvrdio da je ucenjen da uvede ograničenja na saveznika svoje zemlje Rusiju, pri čemu Beogradu preti sopstvenim energetskim sankcijama ako to odbije.
SAD, EU i neke druge zemlje izrekle su brojne kazne Moskvi nakon što je pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Ograničenja su dovela do zamrzavanja stranih sredstava Ruske Centralne banke i raznih drugih subjekata i pojedinaca, što je efektivno odsečilo Rusiju od tržišta novca kojim dominiraju dolar i evro, a takođe su dovela do toga da je veliki broj velikih međunarodnih kompanija prestao da posluje sa zemlja. Ovi i drugi potezi učinili su Rusiju najsankcionisanim zemljom na svijetu.

Ostavite odgovor