Samit COP27 počinje molbom da se razgovara o klimatskoj nadoknadi

Samit COP27 počinje molbom da se razgovara o klimatskoj nadoknadi

ŠARM EL-ŠEIK, Egipat – Samit UN o klimi, COP27, počinje u nedelju u Šarm el Šeiku u Egiptu, usred sve većih poziva bogatim zemljama da obeštete siromašnije zemlje koje su najugroženije na klimatske promene, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se veći deo tenzija oko COP27 odnositi na gubitak i štetu — sredstva za kompenzaciju koje bogate zemlje obezbeđuju ranjivim zemljama sa nižim prihodima koje snose malu odgovornost za emisije koje zagrevaju klimu.

Delegati će započeti dvonedeljni pregovarački proces odobravanjem dnevnog reda konferencije tokom otvaranja plenarne sednice, sa svim pogledom na to da li se bogatije zemlje slažu da kompenzacija bude zvanično navedena na dnevnom redu.

Očekuje se da će diplomate iz više od 130 zemalja insistirati na stvaranju namenskog fonda za finansiranje gubitaka i šteta na COP27.

Na COP26 prošle godine u Glazgovu, zemlje sa visokim dohotkom blokirale su predlog za telo za finansiranje gubitaka i štete, umesto toga podržale novi trogodišnji dijalog za diskusije o finansiranju.

Trenutno je na privremenom dnevnom redu sednica o gubitku i šteti, ali kreatori politike će danas odlučiti da li da je usvoje na zvanični dnevni red.

„Nadam se da će to doći na dnevni red“, rekao je za Rojters Metju Samuda, ministar u ministarstvu ekonomskog rasta Jamajke. „Došlo je do omekšavanja stavova mnogih naroda koji pre godinu ili dve godine ne bi bili voljni da to podrže.

Drugi su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog zadržavanja.

„Znamo da nas Evropljani podržavaju“, rekao je Saleemul Huk, direktor Međunarodnog centra za klimatske promene i razvoj. „Sada treba da vidimo da li će SAD samostalno blokirati ili ne.