SAD ne vide znake da Kina planira da podrži rusku invaziju na Ukrajinu

SAD ne vide znake da Kina planira da podrži rusku invaziju na Ukrajinu

Američki Stejt department saopštio je da nisu videli nikakve naznake da se Kina sprema da pomogne u invaziji ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu ili pomogne Rusiji u izbegavanju sankcija, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Ukrinform.

„Razmatramo svaku pojedinu informaciju koju imamo. Do sada nismo videli ništa što bi ukazalo na to da NRK zauzima drugačiji pristup kada je u pitanju bezbednosna pomoć, kada je reč o naporima da se sistematski pomogne Rusiji da izbegne sankcije“, rekao je Prajs.

Prajs je dodao da SAD „nastavljaju da gledaju“ šta Kina radi u vezi sa Ukrajinom, i rekao da primedbe kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia ukazuju na to da Kina ima „izvestan stepen nelagodnosti zbog onoga što Rusija radi u Ukrajini“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je prošlog petka na sastanku sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem potvrdio stav Vašingtona o osudi ruske agresije i upozorio Kinu na bilo kakvu podršku Rusiji po ovom pitanju.