Iranske snage bezbednosti sukobile se sa demonstrantima

Iranske snage bezbednosti sukobile se sa demonstrantima

Iranska policija za nerede i bezbednosne snage sukobile su se u utorak sa demonstrantima u desetinama gradova, javili su državni mediji i društveni mediji, usred nastavka protesta zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru, prenosi Rojters.

Amini, 22, iz iranskog kurdskog grada Sakeza, uhapšen je ovog meseca u Teheranu zbog „neprikladne odeće“ od strane moralne policije koja sprovodi strogi kodeks oblačenja Islamske Republike.

Njena smrt izazvala je prvu veliku predstavu protivljenja na iranskim ulicama otkako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cena benzina 2019.

Uprkos rastućem broju mrtvih i žestokom gušenju vlasti, video snimci objavljeni na Tviteru prikazuju demonstrante koji pozivaju na pad svešteničkog establišmenta dok se sukobljavaju sa snagama bezbednosti u Teheranu, Tabrizu, Karadžu, Jezdu i mnogim drugim iranskim gradovima.

Državna televizija je saopštila da se policija sukobila sa „izgrednicima“ u nekim gradovima i ispalila suzavac da ih rastera.

Na video snimcima postavljenim na društvenim mrežama iz unutrašnjosti Irana vide se demonstranti kako uzvikuju „Žena, život, sloboda“, dok žene mašu i pale svoje velove.

Video snimci na Tviteru pokazuju demonstrante kako uzvikuju „Smrt diktatoru“ u gradu Tabrizu, što se odnosi na vrhovnog iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija. U kurdskim gradovima Sanandaj i Sardasht policija je pucala na demonstrante, pokazali su snimci na Tviteru.

„Ubiću one koji su mi ubili sestru“, čuju se uzvici demonstranata na jednom od video snimaka iz Teherana.

Objave na društvenim mrežama, zajedno sa nekim aktivistima, pozivaju na štrajk širom zemlje. Nekoliko univerzitetskih nastavnika dalo je ostavke u znak protesta zbog Aminijeve smrti, navodi se u izjavama koje su objavili na društvenim mrežama.

Studenti na nekoliko univerziteta odbili su da učestvuju u nastavi u znak protesta protiv široko rasprostranjenog hapšenja studenata i nasilnih susreta sa snagama bezbednosti na univerzitetima.

Rojters nije mogao da proveri video snimke na društvenim mrežama i izveštaje o ostavci.

Aminijeva smrt izazvala je široku međunarodnu osudu, dok Iran okrivljuje „nasilnike“ povezane sa „stranim neprijateljima“ za izazivanje nemira. Teheran je optužio Sjedinjene Države i neke evropske zemlje da koriste nemire u pokušaju da destabilizuju Islamsku Republiku.

Zvaničnici su rekli da je 41 osoba, uključujući pripadnike policije i provladine milicije, poginula tokom protesta. Ali iranske grupe za ljudska prava su prijavile veći broj žrtava.

Iranska grupa za ljudska prava Hengav saopštila je da je „18 ubijeno, 898 ljudi je povređeno i više od 1.000 kurdskih demonstranata je uhapšeno u poslednjih deset dana“, procenjujući da su brojke veće.

Iransko pravosuđe je uspostavilo specijalne sudove za suđenje „izgrednicima“, javljaju državni mediji.

Kako bi demonstrantima otežali postavljanje video zapisa na društvenim mrežama, vlasti su ograničile pristup internetu u nekoliko provincija, prema opservatoriji za blokade interneta NetBlocks na Tviteru i izvorima u Iranu.