SAD iznose stav o ukrajinskim udarima unutar Rusije

SAD iznose stav o ukrajinskim udarima unutar Rusije

SAD nisu eksplicitno ohrabrile Ukrajinu da pogodi mete duboko u Rusiji, rekao je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u nedjelju za ABC, Martha Raddatz.

Njegovi komentari su očigledno bili odgovor Alekseju Danilovu, šefu ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, koji je u subotu izjavio da Kijev ne isključuje napade unutar Rusije.

Na pitanje voditelja ABC-a da li misli da bi ukrajinske bespilotne letelice trebale da gađaju „aerodrome duboko u Rusiji“, Kirbi je prvo rekao da će „pustiti ukrajinske oružane snage da govore u ime svojih operacija. ”

Zatim je pojasnio da „Mi svakako ne ohrabrujemo niti omogućavamo ukrajinske operacije unutar Rusije. Pokušavamo da budemo sigurni da mogu da brane svoju teritoriju, da povrate svoju zemlju u Ukrajini.

„Od samog početka, Marta, razgovarali smo o praćenju i svesti o rizicima eskalacije ovog rata, jer to ne samo da nije dobro za ukrajinski narod, nije dobro za naše interese i nije dobro za Ruse. ljudi“, zaključio je Kirbi.

Zvaničnik je ranije pomenuo najnoviji paket vojne pomoći Vašingtona Ukrajini od 275 miliona dolara, koji uključuje rakete za sistem HIMARS, artiljerijske granate, komponente protivvazdušne odbrane i drugo naoružanje.

Najavljen u petak, paket dovodi ukupan iznos vojne pomoći koju je Bajdenova administracija dostavila Ukrajini na približno 20 milijardi dolara, od čega je 19,3 milijarde dolara dodeljeno od početka ruske vojne operacije u februaru.

Nakon napada Ukrajine ranije ovog meseca na dve ruske vazduhoplovne baze stotinama kilometara od ukrajinske granice, državni sekretar Entoni Blinken je insistirao da SAD „nisu podstakle niti omogućile Ukrajince da napadnu unutar Rusije“.

Međutim, izveštaj Tajmsa u petak sugeriše da, iako „Vašington ne želi da se vidi kako javno daje zeleno svetlo“ svom istočnoevropskom savezniku, Pentagon ne govori Ukrajincima da ne udaraju na Ruse na sopstvenoj teritoriji, već samo insistira da obrate pažnju međunarodno pravo i Ženevska konvencija – pravila za koja sve veći broj dokaza sugeriše da su već prekršila.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je upozorila SAD da bi dostavljanje Kijevu oružja dugog dometa za napad na Rusiju prešlo „crvenu liniju“ i potencijalno učinilo Vašington „direktnom stranom u sukobu“. ”