Musk potvrđuje veliku promjenu na Tviteru

Musk potvrđuje veliku promjenu na Tviteru

Ograničenje broja znakova za objave na Tviteru povećaće se sa 280 na 4.000, potvrdio je u nedjelju šef platforme Elon Mask, ne dajući dodatne detalje.

Na pitanje jednog korisnika da li je „tačno da je Tviter podešen da poveća broj znakova sa 280 na 4.000?“ Musk je odgovorio: „Da.“

Milijarder je ranije iznosio slične planove. Krajem novembra rekao je da je proširenje ograničenja karaktera na 1.000 na njegovoj „listi obaveza“. Otprilike u isto vrijeme, opisao je molbu korisnika da se prag postavi na 420 kao „dobra ideja“.

Kratkoća Tvitter postova se smatra jednom od karakteristika platforme, a među korisnicima društvenih medija se vode burne diskusije o tome da li to treba promeniti.

U vrijeme njegovog nastanka 2006. godine, Tvitter-ovo ograničenje broja znakova iznosilo je samo 140 znakova za jednu objavu, dok je još 20 rezervisanih za korisničko ime.

U novembru 2017, gigant društvenih medija počeo je da dozvoljava 280 znakova po poruci, navodeći nesrazmjer u dužini tvitova između različitih jezika. Takođe je priznalo da je ograničenje ograničilo mogućnost korisnika da izraze svoje misli.

Otkako je Musk krajem oktobra završio kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara, krenuo je u niz reformi kako bi preoblikovao platformu društvenih medija. Poslednjih meseci, milijarder, koji sebe opisuje kao „apsolutistu slobode govora“, ukinuo je zabranu nekoliko ličnosti visokog profila, uključujući bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Krajem novembra, Tviter je takođe poništio svoje politike koje su nastojale da se pozabave dezinformacijama povezanim sa Covid-19.

U skorije vreme, Musk je objavio takozvane „Tviter fajlove“ sa detaljima o naporima kompanije da cenzuriše. Prva serija dokumenata pokazala je kako je gigant društvenih medija ograničio priču Njujork posta na osnovu mnoštva podataka sa laptopa Hantera Bajdena, sina aktuelnog predsednika SAD.

Drugo izdanje je prikazalo usklađene napore platforme da smanji „vidljivost“ nekih korisnika i ograniči njihov doseg. Nakon otkrića, Musk je obećao da će korisnici na kraju moći da vide svoj status „zabrane senke“.