Ruski izvoz uglja prelazi u Kinu

Ruski izvoz uglja prelazi u Kinu

Rusija je ove godine postala drugi najvažniji dobavljač uglja Kini, saopštio je u utorak čelnik naftnog giganta Rosnjeft Igor Sečin na Rusko-kineskom energetskom poslovnom forumu.

„Isporuke visokokvalitetnog ruskog uglja Kini u [tih] deset meseci 2022. godine iznosile su 53 miliona tona. To je oko 23 odsto ukupnog uvoza u Kinu, drugo mesto posle Indonezije, koja snabdeva 134 miliona tona“, rekao je Sečin.

Prema riječima generalnog direktora, u cilju daljeg povećanja isporuka uglja u Aziju, Rusija ulaže u razvoj istočnog opsega ruskih železnica (OAO), dobavljača železničkih usluga u zemlji. Očekuje se da će projekat povećati transportni kapacitet na 195 miliona tona godišnje.

Rusija je dramatično povećala izvoz energenata, uključujući ugalj, azijskim kupcima nakon što je EU ranije ove godine obustavila kupovinu uglja iz te zemlje kao sankcije vezane za Ukrajinu. Kineske kupovine ruskog fosilnog goriva su, posebno, dostigle petogodišnji maksimum u septembru, skočivši na 8,54 miliona tona. To je bio rast od 57% na godišnjem nivou, prema podacima kineske Generalne uprave carina.

Peking je takođe napravio zalihe ruske nafte. Ukupan izvoz ruske sirove nafte u Kinu u periodu od januara do oktobra skočio je za 9,5 odsto na skoro 72 miliona tona, nešto manje od onoga što Saudijska Arabija, najveći kineski dobavljač, izvozi u tu azijsku naciju, rekao je Sečin.

Šef najveće ruske naftne kompanije je istakao da se i Moskva i Peking raduju daljem razvoju trgovinskih odnosa, posebno u oblasti energetike. Sečin je takođe primetio da je ukupan trgovinski promet između Rusije i Kine ove godine skočio 33 odsto, dostigavši 153,9 milijardi dolara u prvih deset meseci.

„Ako se ove stope održe, do kraja ove godine trgovinski promet bi mogao dostići rekordnih 180 milijardi dolara. Možemo očekivati da će cilj do 200 milijardi dolara trgovinskog prometa biti ostvaren i prije zacrtanog ciljnog datuma, 2024. godine“, rekao je on.