Rezultati izbora u Francuskoj: Makron pobedio Le Pen i obećao da će ujediniti podeljenu Francusku

Rezultati izbora u Francuskoj: Makron pobedio Le Pen i obećao da će ujediniti podeljenu Francusku

Emanuel Makron je osvojio još pet godina na mijestu predsjednika Francuske nakon ubedljive pobijede nad rivalkom Marin Le Pen, koja je ipak obezbedila najveći udeo krajnje desnice do sada.

Pobijedio je sa 58,55% prema 41,45%, što je veća prednost od očekivane.

Lider centra rekao je oduševljenim pristalicama u podnožju Ajfelove kule da će sada izbori biti završeni, on će biti „predsjednik za sve“.

On je prvi aktuelni predsjednik u poslednjih 20 godina koji je ponovo izabran.

Uprkos gubitku, gospođa Le Pen, 53, rekla je da njen značajan udeo glasova i dalje označava pobjedu.
Ideje koje je predstavljao njen nacionalni skup dostigle su nove visine, rekla je svojim pristalicama. Ali, ekstremno desničarski rival Erik Zemur je istakao da je na kraju doživela neuspijeh, baš kao i njen otac koji ju je prethodio: „Ovo je osmi put da je ime Le Pen pogođeno porazom“.

Marin Le Pen je preuzela stranku koju je osnovao njen otac Žan-Mari Le Pen 2011. godine u pokušaju da je učini izbornom. Ona je u nedelju osvojila više od 13 miliona glasova, na platformi smanjenja poreza kako bi se izborila sa visokim troškovima života, zabranom nošenja muslimanske marame u javnosti i referendumom o kontroli imigracije.

„Mora se pronaći odgovor na bes i nesuglasice koje su mnoge naše sunarodnike navele da glasaju za ekstremnu desnicu“, rekao je Makron u svom pobjedničkom govoru. „To će biti moja odgovornost i odgovornost onih oko mene.

Više od jednog od tri glasača nije glasalo ni za jednog kandidata. Izlaznost je bila nešto ispod 72%, najniža u drugom krugu predsjedničkih izbora od 1969. godine, a više od tri miliona ljudi dalo je pokvarene ili prazne glasove.

Veći deo Francuske bio je na odmoru na dan glasanja, ali slab odziv je takođe odrazio apatiju birača koji su se žalili da ih nijedan kandidat ne predstavlja. Glasači koji su rekli da su bacali prazne listiće rekli su za Bi-Bi-Si da žele da kazne aktuelnog predsjednika.

Demonstranti protiv Makrona okupili su se u brojnim gradovima, uključujući Pariz, Ren, Tuluz i Nant, odbijajući da prihvate rezultat.

U svom govoru Makron (44) je rekao da će njegova vlada morati da „odgovori na njihov izbor da odbije da bira“.

Lider krajnje levice Žan-Lik Melanšon, koga je gđa Le Pen za dlaku pobjedila u prvom krugu glasanja dve nedelje ranije, bio je oštar prema oba kandidata.
Iako su bile dobre vesti da je Francuska odbila da veruje Marin Le Pen, on je tvrdio da je Makron izabran sa lošijim rezultatom od bilo kog drugog predsednika. „On pluta u okeanu uzdržanih, praznih i pokvarenih glasačkih listića.

izvor BBC

Ostavite odgovor