Premijer Finske podržava izgradnju zida na granici sa Rusijom

Premijer Finske podržava izgradnju zida na granici sa Rusijom

Premijerka Finske Sana Marin izjavila je u ponedeljak da vidi osnove za delimično ograđivanje državne granice sa Rusijom,prenosi „Evropska istina“.

Prema Marinovim rečima, ideja o podizanju ograde je dobra i treba je shvatiti ozbiljno. „Smatram da je po ovom pitanju i dalje potreban parlamentarni konsenzus, na primer, između parlamentarnih partija. Međutim, postoje preduslovi za donošenje odluke“, rekla je ona.

Finski premijer se nada da će odluka o eventualnom ograđivanju istočne granice biti doneta „brzo”. Ona, međutim, nije precizirala koji su to uslovi u praksi.

„Ovo nije brz proces. Trajaće nekoliko godina. Zato je jednoglasnost važna u vezi sa donošenjem odluke“, upozorila je ona.

Marin ne vjeruje da će ograda značajno povećati tenzije u odnosima Finske i Rusije. „Evropa je u ratu. Teško je zamisliti još napetiju situaciju“, rekla je ona.

Ranije je Granična služba Finske preporučila vladi da izgradi ogradu bar na nekim delovima granice sa Rusijom „zbog promene bezbednosne situacije”.

Finska ima kopnenu granicu sa Rusijom u dužini od oko 1300 km. Prema procenama Granične službe, fizička barijera biće potrebna na ne više od 260 km granice.

Podsetimo, finska vlada odlučila je da od 30. septembra značajno ograniči putnički saobraćaj na istočnoj granici sa Rusijom.