Predsjednik Bugarske je protiv ubrzanog prijema Ukrajine u NATO

Predsjednik Bugarske je protiv ubrzanog prijema Ukrajine u NATO

Predsjednik Bugarske Rumen Radev odbio je da se pridruži izjavi predsjednika devet zemalja centralne i istočne Evrope u kojoj se osuđuje aneksija ukrajinskih teritorija Rusiji i podržava ulazak Ukrajine u NATO, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na BNR.

Riječ je o saopštenju objavljenom u nedjelju, koje su potpisali predsjednici devet zemalja Sjevernoatlantske alijanse iz centralne i istočne Evrope, u kojem su takođe pozvali NATO da značajno poveća vojnu pomoć Ukrajini.

„Bugarska je deo deklaracije samita NATO-a u Bukureštu 2008. o budućem pristupanju Ukrajine Alijansi, ali je ova deklaracija usvojena u potpuno drugačijem bezbjednosnom okruženju“, navodi se u saopštenju bugarskog predsjednika.

„Vojna dejstva na teritoriji Ukrajine danas zahtjevaju da se o njenom članstvu u Alijansi razgovara u okviru Sjevernoatlantskog saveta u cijelini i da to ne izlaže riziku direktnog umješanosti zemalja NATO-a u rat“, dodao je on.

Prema riječima Radeva, odluka o pristupanju Ukrajine NATO-u trebalo bi da bude doneta tek nakon što se Ukrajina i Rusija usaglase i primene „jasne parametre za mirno rešavanje sukoba”.

Vladimir Zelenski je u petak saopštio da je Ukrajina potpisala zahtev za ubrzano pristupanje Severnoatlantskoj alijansi i pozvao zapadne partnere da sprovedu predloge bezbjednosnih garancija koje je pripremila Ukrajina, navedene u Kijevskom bezbednosnom sporazumu.