Moskva: Ukrajinski dogovor o žitu nije dovoljan

Moskva: Ukrajinski dogovor o žitu nije dovoljan

Dogovor kojim je deblokiran ukrajinski izvoz žitarica nije dovoljan da pomogne siromašnim nacijama da stave hranu na sto, rekao je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev u intervjuu za RBK vesti, objavljenom u ponedeljak.

„U okviru ovog posla iz ukrajinskih luka izvezeno je oko 4,6 miliona tona agroindustrijskih proizvoda. Glavni proizvod, nešto manje od polovine, bio je kukuruz, oko 1,2 miliona tona pšenica. Naravno, to ne može pokriti potrebe izgladnjelih zemalja, uključujući i potrebu za žitom. U stvari, to je samo varijacija na globalnom tržištu“, naveo je ministar. Potpredsednica ruske vlade Viktorija Abramčenko nedavno je rekla da je, prema procenama, svetsko tržište žitarica oko 800 miliona tona.

Patrušev je takođe napomenuo da su glavni primaoci ukrajinskog žita evropske zemlje, koje „nisu zemlje kojima je to zaista potrebno“.

Zvaničnik je objasnio da ruski poljoprivredni proizvodi mogu napraviti razliku, ali i dalje postoje ograničenja koja treba prevazići.

„Još uvek postoje barijere koje i dalje koče naš izvoz. Ako stvari nazovemo pravim imenom – to su skrivene sankcije na prevoz [ruskih] proizvoda… Pre svega, to je ograničena dostupnost brodova. Međunarodne logističke kompanije radije ne rade sa našim izvoznicima“, objasnio je ministar. On je, međutim, napomenuo i da se problemi rešavaju sa izvoznicima, a manje problema u toj oblasti imaju ruske kompanije koje imaju sopstvenu flotu.

Prema rečima Patruševa, od početka poljoprivredne godine koja je počela 1. jula, Rusija je već isporučila oko 8,3 miliona tona žita na inostrano tržište, „a stopa rasta izvoza se povećava svakim danom“.

„Ove sezone vidimo priliku da na svetsko tržište isporučimo ne manje, a možda i više od 50 miliona tona žitarica. U drugoj polovini 2022. moći ćemo da izvezemo do 30 miliona tona. Upravo to je obim koji smo obećali u okviru naših sporazuma sa UN da rešimo problem gladi u svetu“, rekao je ministar.