Predsjednik Ugande se izvinjava zbog sinove pretnje invazijom

Predsjednik Ugande se izvinjava zbog sinove pretnje invazijom

Predsjednik Ugande Joveri Museveni morao je da se izvini Keniji nakon tvitova njegovog sina Muhoozija Kajnerugabe koji su uključivali pretnje zaplenom glavnog grada Najrobija i primedbe o nedavnim izborima.

„Molim našu kenijsku braću i sestre da nam oproste za tvitove koje je poslao general Muhoozi, bivši komandant kopnenih snaga ovde, u vezi sa izbornim pitanjima u toj velikoj zemlji“, naveo je predsjednik Ugande u saopštenju.

Museveni je otpustio svog sina, poznatog kao „general koji tvita“, sa mjesta šefa kopnenih snaga, ali ga je istovremeno unapredio iz general-potpukovnika u punog generala. Lider Ugande je objasnio da postoji „mnogo drugih pozitivnih doprinosa koje je general dao i još uvek može dati“.

Museveni je dodao da nije korektno da zvaničnici ili vojni oficiri „komentarišu ili se mešaju na bilo koji način u unutrašnje stvari bratskih zemalja“. Kainerugaba, koji se smatra potencijalnim budućim naslednikom svog oca, takođe je zadržao svoju poziciju vojnog savetnika.

Kainerugaba je izazvao pometnju u ponedeljak svojim tvitom u kojem je pisalo „Nama, mojoj vojsci i meni, ne bi trebale dve nedelje da zauzmemo Najrobi“. Kasnije, nakon reakcije, rekao je da je komentar dat u šali.

„Nikada ne bih pretukao kenijsku vojsku jer mi je otac rekao da to nikada ne pokušavam! Dakle, naši ljudi u Keniji treba da se opuste!” napisao je. Takođe je izrazio žaljenje što se njegov „voljeni veliki brat“, bivši predsednik Kenije Uhuru Kenijata, nije kandidovao za treći mandat.

Kenijska vlada tada nije komentarisala njegove tvitove, dok je ministarstvo spoljnih poslova Ugande u očiglednom potezu kontrole štete izdalo saopštenje u kojem se kaže da ceni svoje „snažne bilateralne odnose“ sa svojim „bratskim susedom“.

Ovo nije prvi put da general izaziva kontroverzu, a neki od njegovih tvitova su navodno napisani dok je bio pod dejstvom alkohola. On je tvitovao u znak podrške borbi Tigrajevih „pobunjenika“ protiv etiopskih saveznih snaga i čak je pitao svoje pratioce koliko bi krava dali za Đorđu Meloni za koju se očekuje da postane prva žena premijer Italije.

U februaru je portparol vlade Ofvono Opondo rekao da će dogovoriti sastanak sa Kainerugabom zbog njegovog ponašanja na društvenim mrežama.