Poljska postavlja opremu za nadzor na graničnom zidu sa Belorusijom

Poljska postavlja opremu za nadzor na graničnom zidu sa Belorusijom

Zvaničnici poljske vlade u petak su pregledali početnu fazu postavljanja visokotehnološke opreme za praćenje duž metalnog zida na granici sa Belorusijom, dizajnirane da spreči priliv ilegalnih migranata, prenosi AP.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski rekao je da je zid visok 5,5 metara desetostruko smanjio broj pokušaja prelaska granice. Poljska granična straža saopštila je da je broj dnevnih prelazaka granice od strane migranata pao na nekoliko desetina, u poređenju sa hiljadama 2021. i ranije ove godine.

Izgradnja zida ima za cilj da spriječi, kako poljske vlasti kažu, pokušaje samoproglašenog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da gurne hiljade migranata u Poljsku i time destabilizuje EU.

Na graničnom prelazu kroz težak teren i nisku temperaturu poginulo je najmanje 27 migranata, a poljske vlasti često moraju da priteknu u pomoć grupama zaglavljenim u udaljenim močvarnim oblastima.

Kaminski je rekao da će zajedno sa barijerom koja se gradi na granici sa Kalinjingradskom oblašću Ruske Federacije, Poljska imati „najbolju zaštićenu granicu u Evropskoj uniji“.

Kamere i senzori pokreta već su postavljeni na delu zida od 21 kilometar. Očekuje se da će instalacija opreme za nadzor duž čitave dužine zida od 206 kilometara (128 milja) biti završena do kraja godine.

Zid će pomoći „sprečavanju ilegalne migracije, koja je politički motivisana i ima za cilj destabilizaciju situacije u regionu“, rekao je Kaminski.

Osvrćući se na nasilne incidente na granici pre godinu dana, Kaminski je rekao da je sada „situacija mnogo, mnogo bolja”.

Ministar je rekao da će poljska kompanija ove godine početi da postavlja visokotehnološku opremu za nadzor duž kopnene granice sa Kalinjingradom u dužini od 210 kilometara, gde se podiže bodljikava žica. Poljska kaže da vidi znakove da Rusija želi da usmjeri migrante u zemlju kroz eksklavu.