Albanija postaje članica Mehanizma civilne zaštite EU

Albanija postaje članica Mehanizma civilne zaštite EU

Albanija se u petak pridružila Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, pomažući toj maloj zemlji zapadnog Balkana da se bolje nosi sa posledicama klimatskih promjena i prirodnih katastrofa.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič i albanski ministar odbrane Niko Peleši potpisali su sporazum kojim se Albaniji daje status punopravnog članstva.

u sistemu upravljanja rizikom od katastrofa u EU.

Albanija je u prošlosti imala poteškoća u suočavanju sa prirodnim katastrofama, uključujući požare i zemljotrese. Timovi civilne zaštite EU pomogli su zemlji nakon razornog zemljotresa u novembru 2019. i letnjih požara tokom poslednje tri godine.

Kao punopravna članica, Albanija će moći da koristi ekspertizu, alate i resurse EU sistema upravljanja rizicima od katastrofa kako bi se bolje nosila sa vanrednim situacijama i ponudila pomoć drugim zemljama kojima je potrebna.

„Zajedničkim radom možemo značajno poboljšati našu spremnost za vanredne situacije i izgraditi otporniji sistem upravljanja katastrofama u Evropi“, rekao je Lenarčić.

Albanija i susedna Sjeverna Makedonija započele su pregovore o članstvu sa EU u julu, u procesu za koji se očekuje da će trajati godinama.