Pogođen ruski aerodrom, dan nakon udara dronova na baze

Pogođen ruski aerodrom, dan nakon udara dronova na baze

Požar je izbio u utorak rano na aerodromu u ruskoj južnoj Kurskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, izvestio je regionalni guverner, okrivljujući napad dronom.

Do požara je došlo dan nakon što je Moskva okrivila Kijev za napade dronovima na dve vazdušne baze duboko unutar Rusije i pokrenula još jedan talas raketnih udara na ukrajinsku teritoriju.

„Kao rezultat napada dronom, zapalio se rezervoar nafte u oblasti aerodroma Kursk. Požar je u toku. Sve hitne službe rade na licu mesta“, rekao je guverner Kurska Roman Starovoj u Telegramu.

Ukrajinski zvaničnici nisu zvanično potvrdili izvođenje napada.

Napadi bez presedana u Rusiji pretili su velikom eskalacijom devetomesečnog rata. Na jednom od pogođenih aerodroma nalaze se bombarderi sposobni da nose nuklearno oružje.

Napadi su pokazali ranjivost nekih od najvažnijih strateških vojnih lokacija Rusije, postavljajući pitanja o efikasnosti njihove protivvazdušne odbrane ako bi dronovi mogli da im priđu tako blizu.

Ministarstvo nije navelo odakle potiču dronovi, ali su ruski vojni blogeri rekli da su ih verovatno lansirali ukrajinski izviđači.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo dve ukrajinske bespilotne letelice. U saopštenju se navodi da su tri ruska vojnika poginula, a četiri ranjena od ruševina, kao i da su dve letelice lakše oštećene.

Napadi na bazu Engels u Saratovskoj oblasti na reci Volgi i bazu Djagilevo u regionu Rjazan u zapadnoj Rusiji bili su deo napora Ukrajine da smanji ruske snage dugog dometa, saopštilo je ministarstvo.

U bazi Engels, koja se nalazi više od 600 kilometara (više od 370 milja) istočno od granice sa Ukrajinom, nalaze se strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160 koji su bili uključeni u napade na Ukrajinu. Vazdušna baza Djagilevo, u kojoj se nalaze avioni tankeri koji se koriste za dopunjavanje goriva u druge avione u letu, nalazi se oko 500 kilometara sjeveroistočno od ukrajinske granice.