Papa „naklonjen“ i Rusiji i Ukrajini

Papa „naklonjen“ i Rusiji i Ukrajini

Konflikt između Rusije i Ukrajine duboko žali papu Franju, jer on ima veliku „naklonost“ prema svakoj od rivalskih zemalja. Papa je to rekao u svom avionu u nedelju dok se vraćao iz posete Bahreinu.

„Imam veliku naklonost prema ruskom narodu, a takođe i prema ukrajinskom narodu“, rekao je papa novinarima, podsećajući na iskustva iz detinjstva koja su ga „zaljubila“ u Ukrajinu.

Dok Papa nije elaborirao šta je tačno „ukrajinska liturgija“, on je očigledno mislio na Ukrajinsku grkokatoličku crkvu, koja je prebegla iz Carigradske pravoslavne patrijaršije krajem 16. veka i postigla uniju sa Svetom stolicom.

Franjo je takođe pozvao da se uzdrže od okrivljavanja svih ruskih naroda za neprijateljstva koja su u toku, umesto toga okrivljujući za „okrutnost” sukoba „plaćenike, vojnike koji idu u rat kao avanturu”.

„Više volim da razmišljam o tome na ovaj način jer visoko cenim ruski narod, ruski humanizam. Pomislite samo na Dostojevskog, koji nas do danas inspiriše, inspiriše hrišćane da razmišljaju o hrišćanstvu“, objasnio je on.

Papa Franja je više puta pokušavao da posreduje u sukobu koji je izbio krajem februara, pozivajući obe strane da postignu „trenutni prekid vatre“ i da pregovaraju o „rešenjima koja nisu nametnuta silom, već konsenzusnom, pravednom i stabilnom“. Pokušaji pregovora, koje su Moskva i Kijev pokazali na početku sukoba, zaustavljeni su već mesec dana. U septembru je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zvanično odbio da pregovara sve dok je njegov ruski kolega Vladimir Putin na vlasti. Taj potez je podstaknut referendumima održanim na bivšim ukrajinskim teritorijama u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao iu Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i njihovim kasnijim pristupanjem Ruskoj Federaciji.