Oko 36 indijskih policajaca povređeno je u sukobima sa demonstrantima u luci Adani

Oko 36 indijskih policajaca povređeno je u sukobima sa demonstrantima u luci Adani

Čak 36 policajaca povrijeđeno je u sukobima sa demonstrantima u južnoj indijskoj državi Kerala koji su tražili oslobađanje osobe uhapšene tokom demonstracija protiv 900 miliona dolara vrijednog lučkog projekta grupe Adani. rekli su zvaničnici.

Rastuća agitacija je velika glavobolja za Adanijeve luke i logistički posao vredan 23 milijarde dolara. Lokacija luke na južnom delu Indije smatra se ključnom za osvajanje poslova iz luka u Dubaiju, Singapuru i Šri Lanki.

Izgradnja u luci Vižinjam zaustavljena je više od tri meseca nakon što su demonstranti, uglavnom iz ribarske zajednice, blokirali ulaz, okrivljujući razvoj za eroziju obale i lišavajući ih sredstava za život.

Tokom vikenda, demonstranti su blokirali Adanijeva građevinska vozila da uđu u luku, uprkos sudskom nalogu da se posao nastavi, što je dovelo do hapšenja mnogih od njih.

To je podstaklo još stotine da se okupe u policijskoj stanici u nedelju uveče zahtevajući oslobađanje jednog od uhapšenih, što je dovelo do sukoba sa policijom i oštećenja nekih njihovih vozila, pokazuju slike televizijskih vijesti i policijski dokument.

„Došli su sa smrtonosnim oružjem i upali u stanicu i držali policiju kao taoce, preteći da će zapaliti stanicu ako se pritvorenici ne puste“, navodi policija u dokumentu slučaja o incidentu.

Mnogi od demonstranata bili su hrišćani predvođeni rimokatoličkim svještenicima.

Policija je napala demonstrante, među kojima je bilo i nekoliko sveštenika, rekao je sveštenički zvaničnik Eugine H. Pereira, generalni vikar nadbiskupije.

„Kamenje je gađano čak i sa stanice“, rekao je Pereira, koji je pozvao na sudsku istragu incidenta.

Adani grupa nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar u ponedeljak.

Ranije je rečeno da je projekat u skladu sa svim zakonima, pozivajući se na studije iz poslednjih godina koje su odbacile optužbe koje ga povezuju sa erozijom obale.

Državna vlada za eroziju krivi prirodne katastrofe.