Novi zakon Sjeverne Koreje navodi upotrebu nuklearnog oružja, uključujući preventivne udare

Novi zakon Sjeverne Koreje navodi upotrebu nuklearnog oružja, uključujući preventivne udare

Sjeverna Koreja je zvanično ugradila pravo da koristi preventivne nuklearne udare da bi se zaštitila u novom zakonu za koji je lider Kim Džong Un rekao da njen nuklearni status čini „nepovratnim“ i sprečava pregovore o denuklearizaciji, javili su državni mediji u petak. .

Taj potez dolazi kada posmatrači kažu da se čini da se Severna Koreja sprema da nastavi nuklearna testiranja po prvi put od 2017, nakon istorijskih samita sa tadašnjim SAD. Predsjednik Donald Tramp i drugi svijetski lideri 2018. nisu uspjeli da ubjede Kima da napusti razvoj svog oružja.

Sjeverni parlament, Vrhovna narodna skupština, usvojila je u četvrtak zakon kao zamjenu za zakon iz 2013. koji je prvi ocrtao nuklearni status zemlje, navodi državna novinska agencija KCNA.

„Najveći značaj donošenja zakona o politici nuklearnog oružja je da se povuče nepovratna linija kako ne bi bilo pregovaranja oko našeg nuklearnog oružja“, rekao je Kim u govoru u skupštini, dodajući da nikada neće predati oružje čak i ako se zemlja suoči sa 100 godina sankcija.

Među scenarijima koji bi mogli da izazovu nuklearni napad bila bi pretnja neposrednog nuklearnog udara; ako su rukovodstvo, narod ili egzistencija zemlje bili ugroženi; ili da bi, između ostalih razloga, stekli prednost tokom rata.

Poslanik u skupštini rekao je da će zakon poslužiti kao moćna pravna garancija za konsolidaciju pozicije Severne Koreje kao države sa nuklearnim oružjem i obezbjeđivanje „transparentnog, doslednog i standardnog karaktera“ njene nuklearne politike, izvestila je KCNA.

„Zapravo, navođenje uslova za upotrebu je posebno retko, i to može jednostavno biti proizvod pozicije Severne Koreje, koliko ceni nuklearno oružje i koliko ga smatra neophodnim za svoj opstanak“, rekao je Rob Jork, direktor za regionalne poslove. na Pacifičkom forumu na Havajima.

Prvobitni zakon iz 2013. predviđao je da Sjeverna Koreja može da koristi nuklearno oružje da odbije invaziju ili napad neprijateljske nuklearne države i izvrši uzvratne udare.

Novi zakon ide dalje od toga da bi omogućio preventivne nuklearne udare ako se otkrije neposredan napad oružjem za masovno uništenje ili protiv „strateških ciljeva zemlje“, uključujući njeno rukovodstvo.

„Ukratko, postoje neke zaista nejasne i dvosmislene okolnosti u kojima Severna Koreja sada govori da bi mogla da upotrebi svoje nuklearno oružje“, napisao je na Tviteru Čed O’Kerol, osnivač severnokorejskog veb-sajta NK Nevs.

„Pretpostavljam da je svrha da se vojnim planerima SAD i Južne Koreje daju pauza za razmišljanje o mnogo širem spektru akcija nego ranije“, dodao je on.

Kao i prethodni zakon, nova verzija obećava da neće prijetiti nenuklearnim državama nuklearnim oružjem osim ako se ne udruže sa nuklearnom zemljom u napadu na Sjever.

Novi zakon, međutim, dodaje da može pokrenuti preventivni nuklearni udar ako otkrije neposredan napad bilo koje vrste usmeren na vođstvo Severne Koreje i komandnu organizaciju njenih nuklearnih snaga.

To je očigledna referenca na strategiju Južne Koreje „Lanac ubijanja“, koja poziva na preventivni udar na nuklearnu infrastrukturu i komandni sistem Severne Koreje ako se sumnja na neposredan napad.

Kim je naveo lanac ubijanja, koji je deo trostruke vojne strategije koja se pojačava pod novim južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, kao znak da se situacija pogoršava i da Pjongjang mora da se pripremi za dugoročne tenzije.

Prema zakonu, Kim ima „sva odlučujuća ovlašćenja“ nad nuklearnim oružjem, ali ako je sistem komandovanja i kontrole ugrožen, nuklearno oružje može biti lansirano „automatski“.

Ako Kim delegira ovlašćenja nižim komandantima tokom krize, to bi moglo povećati šanse za katastrofalnu pogrešnu procenu, kažu analitičari.

Zakon zabranjuje bilo kakvu deljenje nuklearnog oružja ili tehnologije sa drugim zemljama i ima za cilj smanjenje opasnosti od nuklearnog rata sprečavanjem pogrešnih proračuna među državama koje imaju nuklearno oružje i zloupotrebe nuklearnog oružja, izvestila je KCNA.

Analitičari kažu da je Kimov cilj da pridobije međunarodno prihvatanje statusa Severne Koreje kao „odgovorne nuklearne države“.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ponudila je da razgovara sa Kimom bilo kada i na bilo kom mestu, a Jun je rekao da će njegova zemlja pružiti ogromne količine ekonomske pomoći ako Pjongjang počne da odustaje od svog arsenala.

Južna Koreja je u četvrtak ponudila da održi razgovore sa Severnom Korejom o okupljanju porodica razdvojenih tokom Korejskog rata 1950-53, u svojoj prvoj direktnoj uvertiri pod Junom, uprkos zategnutim prekograničnim vezama.

Severna Koreja je, međutim, odbila te poduhvate, rekavši da Sjedinjene Države i njihovi saveznici održavaju „neprijateljsku politiku“ poput sankcija i vojnih vežbi koje potkopavaju njihove poruke mira.

„Sve dok nuklearno oružje ostaje na zemlji i imperijalizam ostaje i dok se manevri Sjedinjenih Država i njihovih sledbenika protiv naše republike ne prekinu, naš rad na jačanju nuklearne sile neće prestati“, rekao je Kim.