FIFA neće sankcionisati Indoneziju zbog fatalne situacije

FIFA neće sankcionisati Indoneziju zbog fatalne situacije

Predsjednik Indonezije rekao je da se zemlja neće suočiti sa sankcijama svetskog rukovodećeg tela fudbala nakon što je ispaljivanje suzavca na poluzaključanom stadionu izazvalo zgnječenje na izlazima, pri čemu je poginula 131 osoba, uključujući 17 djece.

Džoko Vidodo je rekao da mu je predsjednik FIFA Đani Infantino pisao u pismu o potencijalnoj saradnji između Indonezije i FIFA i da će ta zemlja ostati domaćin Svijetskog prvenstva do 20 godine naredne godine kojem će se pridružiti 24 zemlje sa pet kontinenata.

„Na osnovu pisma, hvala Bogu, indonežanski fudbal nije sankcionisan od strane FIFA“, rekao je Vidodo u video snimku objavljenom na Jutjub kanalu predsedničke kancelarije kasno u petak.

U svojim bezbednosnim protokolima, FIFA savetuje da se ne koristi suzavac na ili oko stadiona i preporučuje da izlazne kapije budu otključane u svakom trenutku tokom utakmice. Iako se ta pravila smatraju bezbednosnim standardom, ona se ne primenjuju na domaće ili nacionalne lige, a FIFA nema ovlašćenja nad načinom na koji lokalne vlade i policija kontrolišu gomilu.

Vidodo je u srijedu obišao fudbalski stadion Kanjuruhan u gradu Malang i rekao da je nekoliko zaključanih kapija doprinelo katastrofi koja je usledila posle ligaške utakmice između domaćina Arema FC i Persebaje Surabaje 1. oktobra. Šef nacionalne policije u četvrtak je rekao da stadion nije imao uredna potvrda o radu i krivična prijava protiv šest osoba, uključujući tri policajca.

Nacionalna fudbalska asocijacija Indonezije, lokalno poznata kao PSSI, dugo se bori da upravlja igrom u zemlji.

Sticanje prava da bude domaćin Svetskog prvenstva do 20 godine sledeće godine bila je velika prekretnica u razvoju fudbala Indonezije, što je izazvalo nadu da će uspešan turnir preokrenuti dugogodišnje probleme koji su uništili ovaj sport u zemlji, dom za više od 277 miliona ljudi.

Smrtonosna simpatija je, međutim, tragičan podsetnik da je Indonezija jedna od najopasnijih zemalja u kojoj se može prisustvovati utakmici.

Od prošle nedelje domaća liga je suspendovana. Vidodo je naložio ministru sporta, šefu nacionalne policije i fudbalskom savezu da sprovedu detaljnu istragu smrtonosnog napada na stadionu.

On je u petak rekao da se vlada Indonezije složila da preduzme mere saradnje sa FIFA-om i Azijskom fudbalskom konfederacijom kako bi poboljšala bezbednost na stadionima kako bi sprečila još jednu tragediju.

„FIFA će zajedno sa vladom formirati tim za transformaciju indonežanskog fudbala“, rekao je Vidodo i dodao da će Infantino u bliskoj budućnosti takođe posetiti Indoneziju.

On je rekao da će FIFA biti smeštena u Indoneziji tokom ovih procesa kako bi poboljšala bezbednosne standarde na svim fudbalskim stadionima širom zemlje, formulisala bezbednosne procedure i protokole za policiju na osnovu međunarodnih standarda, dobila povratne informacije od indonežanskih fudbalskih klubova i navijača, regulisala kalendar sezone pod razmatranja zasnovana na riziku, kao i da uključi stručnjake iz različitih oblasti za savjet.