Zelenski povlači nuklearnu prijetnju

Zelenski povlači nuklearnu prijetnju

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski insistirao je da su njegove izjave o preventivnim nuklearnim udarima NATO-a na Rusiju pogrešno prevedene. On je zaista mislio na „preventivne udarce“, rekao je za Bi-Bi-Si u intervjuu koji je emitovan u petak, a britanski državni emiter je ovo protumačio kao da se odnosi na sankcije.

„Rekao sam da morate da izvodite preventivne udarce, a ne napade“, rekao je Zelenski Džonu Simpsonu za BBC.

Citirajući ga u tekstu koji prati video, Bi-Bi-Si je ubacio tumačenje da se tu „odnosi na sankcije”. Ovo je ponovilo objašnjenje koje je ponudio portparol Zelenskog Sergej Nikoforov, nakon što su predsjednikove početne primedbe Institutu Loui u Australiji izašle u javnost i izazvale široko ogorčenje.

„Šta bi NATO trebalo da uradi? Eliminišite mogućnost da Rusija koristi nuklearno oružje“, rekao je Zelenski, prema prevodu njegovih komentara sa ukrajinskog. „Još jednom apelujem na međunarodnu zajednicu, kao i pre 24. februara: preventivni udari da znaju šta će im se desiti ako to iskoriste, a ne obrnuto.

Fraza koju je upotrebio bukvalno se prevodi kao „preventivni udari“, a reč „udari“ na ukrajinskom znači i „udarci“ i „udarci“. Kako se tačno ta reč može prevesti kao „sankcije“, ni Nikoforov ni Zelenski nisu ponudili da objasne.

„Posle tog prevoda, oni [Rusi] su uradili svoj način, koliko je to za njih korisno, i počeli da ga ponovo prevode u drugim pravcima“, rekao je Zelenski za Bi-Bi-Si, navodi se u članku. On je takođe tvrdio da Kremlj priprema rusku javnost za upotrebu atomskog oružja.

„Oni počinju da pripremaju svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali oni počinju da komuniciraju. Ne znaju da li će ga koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome“, rekao je Simpsonu na engleskom.

Jedini ruski zvaničnik koji je toliko sugerisao upotrebu nuklearnog oružja bio je šef Čečenije Ramzan Kadirov. Njega je zbog toga blago ukorio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da, iako su regionalni šefovi slobodni da izraze svoje mišljenje, ne mogu da daju slobodu svojim emocijama „čak ni u teškim vrijemenima“.

Moskva se više puta i javno zalagala za zajednički stav nuklearne „velike petorke“ da se atomski rat nikada ne sme voditi. Ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu atomskog oružja samo u samoodbrani od napada oružjem za masovno uništenje, ili kada je opstanak zemlje u pitanju zbog konvencionalne prijetnje.