Norveška podiže vojnu pripravnost kao odgovor na rat u Ukrajini

Norveška podiže vojnu pripravnost kao odgovor na rat u Ukrajini

Norveška će od utorka staviti svoju vojsku na povišen nivo pripravnosti jer će pojačati bezbednost kao odgovor na rat u Ukrajini, rekao je u ponedeljak premijer te nordijske zemlje.

Norveška je sada najveći izvoznik prirodnog gasa u Evropsku uniju, na koju otpada oko četvrtine ukupnog uvoza EU ​​nakon pada ruskih tokova.

„Ovo je najteža bezbednosna situacija u nekoliko decenija“, rekao je premijer Jonas Gar Stoere na konferenciji za novinare.

„Nema naznaka da Rusija širi svoje ratovanje na druge zemlje, ali povećane tenzije čine nas izloženijim pretnjama, obaveštajnim operacijama i kampanjama uticaja.

Oružane snage će trošiti manje vremena na obuku, a više na operativne dužnosti, a domobranstvo, snaga za brzu mobilizaciju, imaće aktivniju ulogu, rekao je ministar odbrane Bjoern Arild Gram.

Vazduhoplovstvo je prekinulo obuku u Sjedinjenim Državama sa svojim borbenim avionima F35, radije da ih zadrži u Norveškoj, rekao je šef oružanih snaga general Eirik Kristofersen.

„Očekujemo da će ova situacija trajati najmanje godinu dana“, rekao je Kristofersen.

Norveška je prvo rasporedila svoju vojsku da čuva priobalne platforme i kopnene objekte nakon curenja na gasovodu Sjeverni tok 26. septembra i dobila je podršku britanske, francuske i njemačke mornarice.