NASA-ina raketa testirana je uraganskim vjetrovima na lansirnoj rampi na Floridi

NASA-ina raketa testirana je uraganskim vjetrovima na lansirnoj rampi na Floridi

NASA-ina nova raketa na Mjesecu vredna 4 milijarde dolara pretrpela je žestoke vetrove i jake kiše u četvrtak ujutru dok je izlazila sa uraganom Nikol na svojoj lansirnoj platformi na Floridi, očigledno uz samo manju štetu, prema ranoj inspekciji NASA-e posle oluje.

Trajni vetar od 85 milja na sat (136,8 km na sat) izmeren je senzorima na mestu lansiranja stotinama stopa iznad zemlje, sa udarima koji su dostizali brzinu od 100 mph, testirajući granice dizajna rakete od 32 sprata i predstavljajući dodatne rizike za svemirski brod koji je već opterećen tehničkim problemima koji su odložili njegovo debitantsko lansiranje.

Nacionalna meteorološka služba SAD-a stavlja na raspolaganje javnosti očitanja NASA-inih senzora vetra. Raketa je dizajnirana da izdrži izlaganje na lansirnoj rampi vetrovima od 85 mph, rekli su zvaničnici američke svemirske agencije pre oluje.

U kratkoj poruci koju je na Tviteru objavio pomoćnik administratora NASA-e Džim Fri, agencija je potvrdila očitavanja senzora vetra sa visine od 60 stopa sa udarima koji dostižu maksimalnu brzinu od 82 mph.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju izvestio je o Nikolinim maksimalnim trajnim brzinama vetra na tlu od 75 milja na sat, sa većim udarima, kada je u četvrtak pre zore sletio južno od lansirnog mesta Kenedi svemirskog centra u Kejp Kanaveralu.

Umesto da pokušava da vrati masivnu raketu Space Launch Sistem (SLS) u svoj hangar pre nego što je uragan udario, NASA je odlučila da zaustavi vozilo na lansirnoj platformi gde je stigla prošle nedelje pre nego što se Nikol pojavila u prognozi kao tropska oluja .

SLS i njegova kapsula Orion pripremali su se za treći pokušaj lansiranja – nakon dva prekinuta odbrojavanja u kasno leto – koji će označiti njihov dugo očekivani prvi let i inauguraciju misije NASA-inog programa istraživanja Meseca Artemis.

Inženjeri NASA-e su zaključili da je pokušaj transporta ogromne rakete, 12-časovni poduhvat, na jakim vetrovima dok se oluja približavala bio previše rizičan.

„Inspekcije kamera pokazuju veoma mala oštećenja, kao što su labavo zaptivanje i poderotine na vremenskim pokrivačima“, napisao je Fri, koji nadgleda veći deo programa Artemis, u četvrtak popodne. „Tim će uskoro obaviti dodatne preglede vozila na licu mesta.

NASA je prošlog četvrtka izbacila SLS na svoju lansirnu platformu za planirano poletanje 14. novembra, sa ciljem da izvrši debitantski probni let ka Mesecu koji je bio mnogo odložen bez ljudi.

„Čak i u tom trenutku, uvek je postojala zabrinutost da bi negde na Karibima bilo omiljeno područje za barem neki razvoj tropskog sistema“, rekao je Mark Burger, oficir za vremenske prilike u 45. meteorološkoj eskadrili Stanice svemirskih snaga Kejp Kanaveral. .

„Naravno, tada ništa nije bilo napolju, tako da možete ići samo sa aspektom vjerovatnoće“, dodao je on.

Nikol se oblikovala kao potencijalna tropska oluja kada je SLS stigao na podlogu, otprilike 4 milje od mesta gde je bio uskladišten u NASA-inoj zgradi za sklapanje vozila. NASA je u utorak odložila cilj lansiranja rakete za 16. novembar, kada su meteolozi predvideli da će Nikol prerasti u uragan.

Portparol NASA-e rekao je u četvrtak da agencija nije isključila lansiranje 16. novembra, ali je dodala: „Preuranjeno je potvrditi datum lansiranja dok smo upravo počeli da izvodimo osoblje na inspekcije.