Najveće klimatske emisije u Brazilu 2021. od 2006. godine, navodi se u izvještaju

Najveće klimatske emisije u Brazilu 2021. od 2006. godine, navodi se u izvještaju

Brazilske emisije gasova staklene bašte porasle su za više od 12 odsto u 2021. uglavnom zbog sve većeg krčenja šuma u ​​amazonskoj prašumi pod predsjednikom krajnje desnice Žairom Bolsonarom, navodi se u neprofitnom izvještaju u utorak.

Podaci dolaze dok ekolozi, održivi investitori i mnogi svetski lideri hvale nedeljne izbore levičarskog lidera Luiza Inasija Lula da Silve, koji je obećao da će zaštititi najveću prašumu na svijetu i boriti se protiv klimatskih promjena.

Povećanje emisija bilo je najveće od 2006. godine, prema takozvanom projektu praćenja emisija SEEG koji sponzoriše grupa za zastupanje životne sredine Climate Observatori.

Podaci pokazuju da je prošle godine zemlja emitovala 2,42 milijarde tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e), u odnosu na 2,16 milijardi tona 2020.

Brazil, uprkos tome što ima relativno čistu električnu mrežu koja se oslanja na hidroenergiju i obnovljivu energiju, peti je najveći emiter gasova staklene bašte na svetu uglavnom zbog krčenja šuma, poljoprivrede i drugog korišćenja zemljišta.

Ova zemlja je dom za 60% Amazonije, najveće prašume na svetu, koja apsorbuje ogromne količine ugljen-dioksida koji zagreva klimu koji se oslobađa kada se šuma uništi.

Bolsonaro je poništio zaštitu životne sredine i nastojao da uvede više poljoprivrede, rudarstva i infrastrukture u Amazonu, što je dovelo do toga da je krčenje šuma poraslo na 15-godišnji maksimum.

„Imamo vladu koja je napustila, poricala klimatska pitanja i učinila sve što je mogla da uništi upravljanje životnom sredinom naše zemlje, posebno u Amazonu“, rekao je Marcio Astrini, šef Klimatske opservatorije, u onlajn prezentaciji.

Energetski sektor je takođe doprineo porastu, pri čemu se potrošnja vratila na više nivoe nakon pada tokom pandemije.

Izvještaj stavlja Brazil van puta kako bi ispunio svoje klimatske ciljeve za 2025. i 2030. godinu, baš kao što bi svet trebalo da razgovara o klimatskim obavezama na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP27 u Egiptu sledeće nedjelje.

Lula planira da pošalje svoje predstavnike na sastanak, uprkos tome što je Bolsonaro nastavio da vodi zemlju do 1. januara.