Najhladnije selo u Francuskoj prijavilo je oktobar bez mraza po prvi put u 140 godina

Najhladnije selo u Francuskoj prijavilo je oktobar bez mraza po prvi put u 140 godina

Prvi put posle 140 godina zabeležen je oktobar bez mraza u selu Moute, koji je zvanično priznat kao najhladniji u Francuskoj, piše Gardijan.

Smešten na nadmorskoj visini od 930 do 1450 metara u planinama Jura, Moute je zaslužio titulu najhladnijeg sela u Francuskoj nakon što je ovde zabeležena najniža temperatura u zemlji 13. januara 1968. godine, kada je termometar pao na -36,7 stepeni Celzijusa.

Prema lokalnim podacima, koje nije potvrdila francuska meteorološka služba, u januaru 1985. temperatura je pala još niže na -41 stepen.

U selu je ranije u oktobru zabeleženo i do 28 dana mraza.

Fransoa Žobar, portparol francuskog meteorološkog biroa, rekao je da su oktobar bez mraza u selu i neuobičajeno tople temperature zabeležene u gradu Bezansonu, 60 kilometara sjevernije, dodatni dokaz klimatskih promjena.

On je dodao da je vreme u regionu u drugoj polovini oktobra bilo toplije od prosjeka u poslednje dvije nedjelje avgusta 1970-ih.

Vrijeme u Moutes, na istoku Francuske, oko 5 km od francusko-švajcarske granice, diktira njegov poseban geografski položaj, koji se nalazi u kotlini gde hladni vjetar stagnira između dva planinska venca.

Ovogodišnje ljeto postalo je drugo najtoplije u Francuskoj posle 2003. godine, temperatura u septembru je u nekim delovima zemlje dostigla rekordnih +40 stepeni Celzijusa. Ovogodišnji oktobar je generalno postao najtopliji od početka posmatranja.