Najstarija kraljica Evrope završila proslavu 50. godišnjice boravka na tronu

Najstarija kraljica Evrope završila proslavu 50. godišnjice boravka na tronu

Danska kraljica Margrete II (82) završila je 50. godinu na tronu sa svojom porodicom, čime je postao najstariji evropski monarh i jedina žena na svetu od smrti Elizabete Druge.

Margrete II se u subotu provozala kočijom kroz dansku prestonicu Kopenhagen, a učestvovala je i na ceremoniji u gradskoj kući. Ovi događaji su trebali da se održe u septembru, ali su odloženi zbog smrti britanske kraljice Elizabete II, treće rođake Margrete II.

Na kraju proslave, kraljica Danske mahnula je sa balkona gradske kuće u Kopenhagenu, pozdravljajući oko 1.500 ljudi koji su se okupili na glavnom trgu u prestonici.

Margrete II pridružio se i njen drugi sin, 53-godišnji princ Joakim, čijem četvoro dece je prethodno oduzela kraljevske titule. Kraljica je odluku obrazložila time da želi da omogući svojim unucima da žive normalnim životom, ali su Joakim i njegova supruga, princeza Marija, javno izrazili svoje ogorčenje.

Margrete II je prvobitno trebalo da u januaru proslavi 50. godišnjicu stupanja na danski tron, ali je zbog pandemije korona virusa proslava znatno skraćena. Deo ceremonije održan je u septembru, ali u skraćenom formatu zbog smrti Elizabete Druge.

Margret je krunisana u 31. godini 14. januara 1972. godine. U vreme njenog stupanja na presto, samo 45% Danaca je podržavalo kraljevsku porodicu, ne slažući se sa njenim mjestom u modernoj demokratiji. Danas ima podršku više od 80% stanovništva.

Magretin sin, 54-godišnji prijestolonaslijednik Frederik, trebalo bi da je naslijedi.