Najbogatiji čovek Rusije otkrio šemu deoničarstva zaposlenih

Najbogatiji čovek Rusije otkrio šemu deoničarstva zaposlenih

Ruski rudarski gigant Nornikl planira da podigne vlasničke udjele pojedinaca, uključujući svoje zaposlene, na 25% kompanije sa sadašnjih 10%, najvećeg akcionara kompanije – i najbogatijeg čovjeka u Rusiji, prema Bloomberg Billionaires Indeku – rekao je Vladimir Potanin u subotu.

„Kada je Norilsk Nickel privatizovan, oko 25% akcija je bilo u vlasništvu zaposlenih… Želeo bih da vratim istorijsku pravdu i da se postaram da 25% akcija Nornikla bude vraćeno ljudima, uključujući zaposlene.

Deo toga će biti davanje naših zaposlenih akcijama Norilsk nikla u digitalnom obliku. Deo toga će biti podrška trendu na tržištu da ih ljudi kupuju, kako bi bili pristupačniji“, rekao je on u intervjuu za RBC.

Nornikl je najveći svetski proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla, koji trenutno zapošljava oko 80.000 ljudi. Potanin je rekao da će promena kapitala biti uključena u desetogodišnji korporativni program kompanije, nazvan „Digitalni investitor“, koji počinje 2023. godine. Trenutno se finalizuju uslovi pod kojima će zaposleni u Nornikelu moći da dobiju akcije u okviru programa.

Potanjinov holding, Interros, poseduje 36% Nornikla. Ranije ove nedelje, on je najavio da će Interros preneti do 50% svojih akcija Rosbanke na njegovu dobrotvornu fondaciju i do 10% na program motivacije za zaposlene banke. Interros je tada saopštio da je misija holdinga „narodni kapitalizam” koji ima za cilj da zaposlene u kompanijama pretvori u svoje korisnike, što će, prema rečima Potanjina, biti i cilj promene u Norniklu.