Luke EU signaliziraju spremnost da propuste rusko đubrivo – UN

Luke EU signaliziraju spremnost da propuste rusko đubrivo – UN

Velike evropske luke su signalizirale spremnost da olakšaju izvoz ruskog đubriva, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres u intervjuu za RIA Novosti, objavljenom u subotu.

„Mi smo… u kontaktu sa lukama. Dobili smo pozitivne signale iz Roterdama, iz finske luke Kotka. Takođe smo u razgovorima sa Antverpenom i Hamburgom. Tako da smo veoma pažljivi prema ovom problemu i veoma posvećeni njegovom rešavanju“, rekao je zvaničnik odgovarajući na pitanje o izvozu ruskih đubriva.

U julu je u Istanbulu potpisan multilateralni sporazum kojim se oslobađa ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora i ukida ograničenja na izvoz ruskog žita i đubriva. Dok zapadne sankcije tehnički ne ograničavaju prodaju ruskih poljoprivrednih proizvoda, mere i dalje utiču na transport, što, između ostalog, predstavlja probleme u plaćanju i osiguranju ruskog tereta.

Međutim, prema Rusiji, do obećanog ukidanja ograničenja na ruski izvoz još nije došlo, jer se tone đubriva trenutno nakupljaju u lukama EU. Gutereš je rekao da je ove nedelje razgovarao sa liderima EU i da je siguran da će se situacija uskoro poboljšati.

„Pre svega, mi pokušavamo da ubedimo one koji postavljaju određene prepreke da ih uklone. Ove nedelje sam imao intenzivnu seriju kontakata sa liderima EU. I nadam se da će doći do pozitivne promene u pogledu mogućnosti nesmetane distribucije ruskog žita i đubriva kroz Evropu na druga tržišta“, rekao je Gutereš.