Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Ruski avioni ostaju „ranjivi“ na ukrajinsku odbranu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Ruski avioni ostaju „ranjivi“ na ukrajinsku odbranu

Kako navodi CNN, Ukrajina nastavlja da predstavlja „značajan izazov“ ruskim vazdušnim i raketnim operacijama, ostavljajući ruske avione ranjivim na sisteme protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

„Nesposobnost Rusije da pronađe i uništi sisteme protivvazdušne odbrane ozbiljno je ometala njihove napore da steknu široku kontrolu nad vazduhom, što je zauzvrat značajno uticalo na njihovu sposobnost da podrže napredovanje svojih kopnenih snaga na brojnim frontovima“, pisalo je ministarstvo u ažuriranje obaveštajnih službi odbrane objavljeno na Tviteru.

Ministarstvo je takođe izvestilo o koncentraciji ruskih vazdušnih aktivnosti prema jugoistočnoj Ukrajini, „verovatno kao rezultat toga što je Rusija usredsredila svoje vojne operacije na ovu oblast“, ​​navodi se u saopštenju.

Ruske pomorske snage nastavile su da sprečavaju ukrajinsko snabdevanje morskim putem „dalekom blokadom“ ukrajinske obale u Crnom i Azovskom moru, saopštilo je ministarstvo, iako bi amfibijsko iskrcavanje ruskih snaga verovatno predstavljalo „sve veći rizik“ zbog na ukrajinske pripreme.

Prijavljene mine u Crnom moru takođe „predstavljaju ozbiljan rizik“ za pomorske aktivnosti, saopštilo je ministarstvo, dodajući da iako je poreklo takvih mina i dalje nejasno i sporno, „njihovo prisustvo je skoro sigurno posledica ruske pomorske aktivnosti“.

Ostavite odgovor