Merkelova brani svoju politiku prema Ukrajini

Merkelova brani svoju politiku prema Ukrajini

Bivša njemačka kancelarka je tvrdila da je njena politika kupila vrijeme Ukrajini da se pripremi za sukob sa Rusijom
Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je branila svoj poziv iz 2008. da spriječi ulazak Ukrajine u NATO, insistirajući da bi Moskva taj potez shvatila kao otvorenu „objavu rata“. Govoreći sa pozorišne scene u Berlinu u utorak, ona je takođe tvrdila da je neuspela mirovna inicijativa 2014. koju je posredovala Njemačka „kupila“ vrijeme Kijevu da se politički i vojno pripremi za sukob sa Rusijom

„Ne moram da krivim sebe što se nisam dovoljno trudila“, rekla je Merkelova u svom prvom većem javnom pojavljivanju od prošle godine. „Diplomatija nije pogrešna samo zato što nije funkcionisala.
Godine 2008. vojni blok predvođen SAD izdao je Deklaraciju samita u Bukureštu, slažući se da će i Gruzija i Ukrajina na kraju postati članice. Međutim, oni zapravo nisu pokrenuli planove zbog primedbi Francuske i Njemačke.

„Moja procijena je sasvim jasna: da se tada vratio Akcioni plan za članstvo, [sukob u Ukrajini] bi se desio još brže“, rekla je Merkel, dodajući da je „u to vrijeme Ukrajina bila zemlja kojom su vladali oligarsi, pa ne možete samo da kažete „U redu sutra ćemo ih uvjesti u NATO“.

Posle državnog udara 2014. u Kijevu, vlada Merkelove, zajedno sa Francuskom, postala je garant Minskih sporazuma, potpisanih za regulisanje statusa Donjecke i Luganske oblasti u okviru ukrajinske države. Godine 2016. potpisana je takozvana Štajnmajerova formula, po kojoj su otcepljene pokrajine trebalo da održe izbore po ukrajinskim zakonima i pod nadzorom OEBS-a, nakon čega bi dobile posebnu samoupravu.

„Ovaj sporazum je ugrađen u rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, tako da ima karakter međunarodnog prava“, rekla je Merkelova.
Pozivajući se na odbijanje Kijeva da primeni uslove mirovne inicijative, Moskva je na kraju priznala Donjeck i Lugansk kao nezavisne države i poslala trupe u Ukrajinu 24. februara. Rusija je sada zahtjevala da Ukrajina zvanično proglasi sebe neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojsci NATO-a blok. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike. Merkelova je napad osudila kao „veliku grešku u ime Rusije“ i „brutalni napad u suprotnosti sa međunarodnim pravom“. Ona je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokušava da „uništi Evropu“, insistirajući da nikada nije bila naivna u interakciji sa Putinom i tvrdeći da je snaga „jedini jezik“ koji on razumije.

„Veoma je važno da se Evropska unija sada drži zajedno“, dodala je Merkelova, iako je ipak naglasila potrebu da „pronađemo način da koegzistiramo uprkos svim našim razlikama“, jer su zemlje poput Rusije ili Kine prevelike da bi ih izolovale ili „ignorisati.“

izvor RT