Litvanija i Austrija razgovaraju o stvaranju specijalnog tribunala za Rusiju

Litvanija i Austrija razgovaraju o stvaranju specijalnog tribunala za Rusiju

Evropska unija mora da pokaže svoju otpornost u pružanju pomoći Ukrajincima kako bi mogli da prebrode tešku zimu, s obzirom na ruske raketne napade na kritičnu infrastrukturu.

Kako javlja dopisnik Ukrinforma, to je rekao ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis na konferenciji za novinare u Beču u petak, 9. decembra.

„Sada će zima koja je počela pokazati ne samo koliko je Ukrajina otporna (i mislim da će uspeti bez obzira na to koliko ih Rusija i priroda zamrznu), već će pokazati i koliko smo otporni u pružanju pomoći i podrške“, rekao je Landsbergis. .

Prema njegovim rečima, Ukrajincima je sada potrebno mnogo toga, a ne samo oružje. On je rekao da zemlje koje „ne mogu direktno da snabdevaju oružjem“ mogu Ukrajini da obezbede, na primer, transformatore i generatore. „Da, Austrija je neutralna. Ali ne može biti neutralnosti kada govorimo o brutalnom agresivnom ratu u Ukrajini. I svi činimo šta možemo da podržimo Ukrajinu“, rekao je Landsbergis.

On je takođe dodao da je jedno od pitanja o kojima je razgovarano na njegovom sastanku sa ministrom inostranih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom bila inicijativa Ukrajine za stvaranje specijalnog tribunala za zločin agresije na Ukrajinu.

„Jedno od pitanja o kojima smo razgovarali i koje Litvanija smatra veoma važnim je stvaranje specijalnog tribunala za akt agresije. Mi ga zovemo ‘majka svih zločina’. To znači da bez naređenja da se napadne Ukrajina, svi ostali zločini očigledno ne bi bili počinjeni. Uvereni smo da će se veliki značaj pridavati stvaranju tribunala koji neće potkopati dosadašnje napore Međunarodnog krivičnog suda i drugih institucija, već samo proširiti te napore. Razmenili smo mišljenja o ovo pitanje i diskusija će se nastaviti u budućnosti“, rekao je Landsbergis.

On je takođe primetio da Putin, kada je odlučio da izvrši vojni napad na Ukrajinu, nije očekivao da će Zapad pokazati takvo jedinstvo u svom odgovoru. On je rekao da se ovo jedinstvo mora održati. I siguran sam da će Ukrajina pobediti uz našu pomoć“, dodao je ministar.