Poljska tvrdi da je „lokomotiva razvoja“ u Evropi

Poljska tvrdi da je „lokomotiva razvoja“ u Evropi

Poljska je postala „lokomotiva razvoja“ za cijelu Evropu, a njen „značaj“ stalno raste, izjavio je premijer zemlje Mateuš Moravjecki. Za razliku od Varšave, Berlin je bio previše klimav u svom stavu prema Ukrajini, dok je njegova energetska politika u potpunosti u „ruševinama“, rekao je on za Der Spiegel u intervjuu u petak.

„Značaj Poljske raste. Pomogli smo u sprovođenju sankcija Rusiji, uspostavili smo zajedničku politiku Centralne i Istočne Evrope sa Rumunijom i Bugarskom u Višegradskoj grupi. Kao ubedljivo najveća zemlja, ističemo probleme regiona“, rekao je Moravjecki.

Premijer je insistirao na tome da je zemlja postala „lokomotiva razvoja“ za ceo kontinent, a da se i njeno dosadašnje iskustvo sa komunizmom pokazalo veoma važnim.

Istovremeno, Moravjecki je napao Brisel, sugerišući da su problemi Poljske sa „vladavinom prava“ sa EU politički optuženi. Brisel i Varšava su dugo bili u sukobu sa kontroverznim reformama pravosuđa u Poljskoj, koje su navodno prekršile princip nezavisnosti sudova.

Premijer je uperio prst u Španiju, tvrdeći da se „sudsko izborno telo i sudije postavljaju gotovo na isti način kao i kod nas“, ali ta situacija „izgleda nikome ne smeta“.

„Ne želim da kažem da se radi samo o slabljenju Poljske. Pogrešne predstave o našoj zemlji i radikalizam nekih članova Evropskog parlamenta, uključujući i neke Poljake, takođe igraju ulogu“, rekao je on i dodao da smo „mogli da održi jedinstvo u Evropi kada je reč o primeni sankcija protiv Rusije.

Takođe nije propustio priliku da kritikuje Nemačku, tvrdeći da je Berlin pokazao previše slabu poziciju usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, dok je njegova verovatno pogrešna energetska politika sada ostavljena u „ruševinama“.

„Postaje jasno da je nemačka energetska politika u ruševinama. Postepeno ukidanje uglja i nuklearne energije bilo je preuranjeno, a o izgradnji [gasovoda] Severnog toka 1 i 2 i povezanoj zavisnosti od Rusije ne treba ni da govorimo“, rekao je Moravjecki.