Kineski sektor nekretnina dodatno se smanjuje sa cijenama, prodaja pada

Kineski sektor nekretnina dodatno se smanjuje sa cijenama, prodaja pada

Kineski sektor nekretnina dodatno se smanjio u avgustu, uz pad cena nekretnina, investicija i prodaje, pokazali su zvanični podaci u petak, pošto su bojkot hipoteke, široko rasprostranjena blokada COVID-a i slaba ekonomija pomutili poverenje u sektor.

Nekada ključni pokretač ekonomskog rasta, kinesko tržište nekretnina je ljuljalo iz krize u krizu od leta 2020. nakon što su regulatori uskočili da smanje višak uticaja na investitore. Nevolje na tržištu nekretnina opteretile su drugu najveću svijetsku ekonomiju, koja je za dlaku izbegla kontrakciju u drugom kvartalu.

Cijene novih stanova pale su 0,3 odsto na mjesečnom nivou u avgustu, najbržim tempom od novembra 2021, prema proračunima Rojtersa na osnovu podataka Nacionalnog biroa za statistiku (NBS). Cene su u julu ostale nepromenjene.

Cene novih kuća pale su 1,3% na godišnjem nivou u avgustu, najbržim tempom od avgusta 2015, produžavajući pad od 0,9% u julu.

Investicije u nekretnine pale su za 7,4% na godišnjem nivou u periodu januar-avgust, što je najbrži tempo od januara do marta 2020. godine, produžavajući pad od 6,4% u periodu januar-jul, navodi se u posebnom saopštenju NBS od petka.

Prodaja nekretnina po površini pala je za 23,0% u odnosu na prethodnu godinu u prvih osam meseci ove godine, nakon pada od 23,1% u prvih sedam meseci, što odražava dalju krhku potražnju.

Poverenje je takođe narušeno bojkotom hipotekarnih kredita širom zemlje od kraja juna, pošto su programeri prestali da grade unapred prodate stambene projekte zbog ograničene likvidnosti i strogih ograničenja COVID-a.

Od utorka, 51 grad, koji čini 26,1 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), sprovodio je potpuna ili delimična blokada ili neku vrstu mera kontrole zasnovane na distriktu, rekao je Nomura u istraživačkoj belešci.

Vlasti su preduzele korake da podrže ovaj sektor, uključujući olakšice pri kupovini stanova, manje uplate, smanjenje kamatnih stopa na hipoteke i veće smanjenje prodajnih cena kuća.

Očekuje se da će se nevolje na kineskom tržištu stambenih nekretnina produbiti ove godine, a ekonomisti sada očekuju da će cene stanova pasti u 2022. i klade se na brži pad prodaje nekretnina nego što je ranije bilo predviđeno, pokazala je nedavno anketa Rojtersa.