Kamala Haris je „iskreno beskorisna“ – američka kongresmenka

Kamala Haris je „iskreno beskorisna“ – američka kongresmenka

Posle šokantne pobede u španjolskom okrugu, predstavnica Maira Flores osudila je potpredsednicu zbog njenog rukovanja granicom

Potpredsjednica Kamala Haris bila je „iskreno beskorisna“ u kontroli američke granice sa Meksikom, rekla je republikanska predstavnica Majra Flores (Teksas) za Foks njuz ranije ove nedelje. Na nedavnim vanrednim izborima, Flores je promenila mjesto koje je udobno osvojila njen demokratski prethodnik pre samo dvije godine.

Flores je pobjedila demokratskog kandidata Dana Sančeza na specijalnim izborima prošle nedjelje, pokupivši 51% glasova u okrugu koji je osvojio odlazeći demokratski poslanik Filemon Vela za 13 poena 2020. Floresov okrug, koji se nalazi u dolini Rio Grande na granici sa Meksikom , je 85% Hispanac, od 2012. predstavlja ga Vela, a glasao je za demokrate na poslednja tri predsjednička izbora.
Floresovu pobjedu neki analitičari tumače kao znak da su glasači nezadovoljni graničnom politikom Demokratske stranke, a sama Floresova je u četvrtak izdvojila Harisa za kritiku.

„Ona je iskreno beskorisna“, rekao je Flores. „Ne znam zašto je na toj poziciji. Ona nije bila ovde u južnom Teksasu da vidi šta njihova politika stvara, nered koji stvaraju u našoj zemlji i da njihova politika šteti stvarnim ljudima.

Harisa je prisluškivao američki predsjednik Džo Bajden 2021. godine da se pozabavi krizom na američko-meksičkoj granici. Nakon što je Bajden okončao politiku „Ostani u Meksiku“ bivšeg predsjednika Donalda Trampa i ponovo uspostavio politiku „Uhvati i pusti“ iz Obamine ere, broj migranata zabranjenih duž južne granice SAD skoro se utrostručio tokom prvih šest mjeseci na funkciji predsjednika. Ogromna naselja migranata nastala su duž prelaza, dok su republikanci optuživali Bajdena da ignoriše problem.
Haris je jednom posjetio pogranični region dok je služio kao Bajdenov „granični car“, a poslednji događaj vezan za migracije održan je od strane potpredsjednika u januaru, kada se sastala sa predsjednicom Hondurasa Ksomarom Kastrom da bi razgovarala o „osnovnim uzrocima migracije“.

U međuvremenu, broj ilegalnih prelazaka granice dostigao je rekordnih 239.416 prošlog mjeseca – ne računajući one koji su izbegli otkrivanje – a ovogodišnji ilegalni ulasci su na putu da pređu prošlogodišnjih ukupno 1,7 miliona u narednim nedjeljama. Flores, koja je rođena u Meksiku, a emigrirala u SAD kao dete, bila je glavni deo i centar svoje kampanje za bezbjednost granica. Njeni televizijski oglasi su hvalili njen brak sa agentom granične patrole i optuživali demokrate u Vašingtonu da su dolinu Rio Grande „napadnuli“. Pošto Flores trenutno završava Velin mandat, ona će morati ponovo da se bori za svoje mjesto u novembru, na precrtanoj mapi okruga za koju se veruje da favorizuje njenog protivnika demokrata, Vinsentea Gonzalesa mlađeg.

izvor RT