Izraelski ministar odbrane poziva na zaustavljanje remonta pravosuđa

Izraelski ministar odbrane poziva na zaustavljanje remonta pravosuđa

Izraelski ministar odbrane Joav Galan pozvao je u subotu vladu da obustavi zakonodavstvo o promjenama u pravosuđu, rekavši da ogorčen spor oko mera predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost, piše Rojters.

„Produbljivanje podjela prodire u vojne i odbrambene institucije – ovo je jasna, neposredna i stvarna opasnost po bezbjednost Izraela“, rekao je Galan u kratkoj televizijskoj izjavi.

Galantov poziv naišao je na podršku najmanje dvojice poslanika iz Likuda, Julija Edelštajna i Dejvida Bitana, koji su rekli da reforme treba da se sprovode uz široku saglasnost.

Bilo je nejasno da li će premijer Benjamin Netanjahu, koji završava posetu Londonu i ima za cilj da finalizuje zakone o najmanje jednom zakonu u narednoj sedmici, poslušati njihov poziv.

Netanjahu – kome se sudi za korupciju, što on negira – pod pritiskom je drugih u njegovoj vladajućoj koaliciji koji žele da ove nedelje nastavi sa nacrtom zakona koji bi im omogućio veći uticaj u izboru sudija.

Ministar policije krajnje desnice Itamar Ben-Gvir pozvao je Netanjahua da otpusti Galanta, za koga je rekao da je popustio pod pritiskom opozicije.

Opozicioni lider Jair Lapid pohvalio je Galantov „hrabar korak“ i rekao da je spreman za razgovore o reformama kada vlada zaustavi zakon.

Gallant je rekao da podržava reformu pravosudnog sistema, ali to mora biti urađeno uz široku saglasnost. Ali sa solidnom većinom od 64 mesta u parlamentu, koalicija bi i dalje imala dovoljno glasova bez njega.

Šef odbrane je ranije izrazio zabrinutost zbog talasa Izraelaca koji su obećali da neće obraćati pažnju na pozive u vojnu rezervu ako se reforme nastave, rekavši da bi to moglo da oslabi ratnu spremnost i nacionalnu koheziju.

Plan reforme pravosuđa, objavljen 4. januara, gurnuo je Izrael u najgoru političku krizu u poslednjih nekoliko godina, pošto su zemlju zahvatili masovni protesti.

To je takođe izazvalo zabrinutost u inostranstvu i upozorenja o ozbiljnoj ekonomskoj reakciji.

Uprkos Netanjahuovom ovosedmičnom obećanju da će građanska prava ugraditi u zakon i odložiti neka poglavlja remonta tokom aprilske pauze u parlamentu, čini se da opozicija nije oslabila.

Izraelski mediji navode da se oko 200.000 Izraelaca okupilo protiv plana u Tel Avivu u subotu, sa desetinama hiljada više širom zemlje.

„Borim se za budućnost svoje zemlje kakvu poznajem. Odrastao sam u Sovjetskom Savezu, znam tačno šta znači živeti u diktaturskom režimu. Učiniću sve što je u mojoj moći da sprečim da moja zemlja postane jedan“, rekla je demonstranka iz Tel Aviva Jana Gur, 64.