Italija ukida zabranu zdravstvenih radnika koji nisu vakcinisani protiv Covida

Italija ukida zabranu zdravstvenih radnika koji nisu vakcinisani protiv Covida

Italijanski lekari i medicinske sestre suspendovani sa posla jer nisu vakcinisani protiv Covid-19 uskoro će biti vraćeni na posao, izjavio je u petak novi ministar zdravlja Oracio Šilači.

Ovaj potez je motivisan zabrinjavajućim nedostatkom medicinskog osoblja zajedno sa opadanjem slučajeva Covid-19. Nova vlada će ukinuti i kazne izrečene svim osobama starijim od 50 godina koje nisu vakcinisane, dodao je on.

„U toku je finalizacija mera koja će omogućiti reintegraciju u službu zdravstvenog osoblja za koje se vodi postupak suspenzije zbog nepoštovanja obavezne vakcinacije pre isteka suspenzije“, naveo je on u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Italija je jedna od najteže pogođenih pandemijom u zemlji, sa skoro 179.000 smrtnih slučajeva, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Vlada bivšeg premijera Marija Dragija učinila je vakcinaciju obaveznom za nastavnike i zdravstvene radnike 2021. godine i proširila je na sve starije od 50 godina u januaru ove godine.

Odbijanje je rezultiralo suspenzijom sa posla bez plate za javne službenike, dok su se oni stariji od 50 godina suočili sa kaznom od 100 evra.

U saopštenju se dodaje da ministar smatra da je postepen povratak u normalu prikladnim i da će obustaviti svakodnevno objavljivanje podataka o širenju epidemije, hospitalizacijama i umrlim. Informacije će se sada objavljivati na nedeljnoj bazi.