Izvještaj FIFA pokazuje rast ženskog fudbala

Izvještaj FIFA pokazuje rast ženskog fudbala

Ženski fudbal beleži rastuće prihode na globalnom nivou od sponzorstava, ugovora o emitovanju i prodaje, dok takođe primećuje veće interesovanje navijača, prema novoj anketi upravnog tijela igre.

FIFA je u petak objavila svoj drugi benčmarking izvještaj o ženskom fudbalu dok ovaj sport dobija na zamahu uoči Svijetskog prvenstva za žene sledećeg ljeta u Australiji i Novom Zelandu.

Organizacija je ispitala 30 vrhunskih liga i 294 kluba, nadovezujući se na prvi izveštaj o benčmarkingu objavljen prošle godine.

Dok je COVID-19 uticao na klupske prihode u prethodnom izveštaju, najnovija anketa je pokazala rast širom sveta iz izvora utakmica, emitovanja, komercijalnih i nagradnih fondova. Klubovi su prijavili godišnji rast komercijalnih prihoda od 33% — što ukazuje na rastuće interesovanje sponzora. Otkriveno je da 77% liga ima naslovnog sponzora, u odnosu na 11% u 2021.

Godišnji prihod od emitovanja porastao je za 22%. Deset liga je prijavilo prihod od emitovanja u poređenju sa devet u prethodnom istraživanju.

Ali ima i prostora za rast. Izveštaj je otkrio da je samo 7% klubova širom sveta prijavilo više od milion dolara prihoda od utakmica, prenosa, reklama i nagrada.

Sarai Bareman, šefica ženskog fudbala FIFA-e, rekla je da izveštaj naglašava da je ženski fudbal mudra investicija.

„Promene su jasne u drugom izdanju izveštaja. Znamo to, osećamo“, rekla je. „A za mene je to samo navesti ljude koji su uključeni, posebno u najviše nivoe naše igre širom sveta, da vide i razumeju priliku koja se nalazi pred njima. To su činjenice i podaci koji su često ono što privlači te ljude. … To više nije anegdota. Ovde je na papiru.“

Strukturalni rast u ženskom fudbalu je praćen neviđenim interesovanjem za igru. Prijateljska utakmica između Sjedinjenih Država i Engleske na Vembliju privukla je skoro 78.000 navijača i rasprodata u roku od 24 sata.

Na nedavno održanom ženskom afričkom kupu nacija bilo je 50.000 na raspolaganju za finale između Maroka i Južne Afrike, a 91.000 navijača bilo je na Kamp Nou na utakmici četvrtfinala UEFA Lige šampiona.

„Ženski fudbal je na putu rasta za razliku od bilo kog drugog sporta na ovom svetu. To je najveća prilika za rast koju FIFA kao organizacija danas ima, ali što je još važnije, naš sport, fudbal, ima danas. To je najveća prilika za rast koja postoji. I ne morate da gledate previše unazad da biste videli pokazatelje tog rasta“, rekao je Bareman.

Predstojeće Svijetsko prvenstvo za žene odražava rast u igri sa proširenim poljem od 32 tima, u odnosu na 24 na poslednja dva turnira. To je utrlo put prvim učesnicima uključujući Maroko, Filipine, Irsku, Vijetnam i Zambiju.

Ali FIFA-ino istraživanje takođe dolazi u turbulentno vrijeme za igru. U Sjedinjenim Državama, nedavna istraga je otkrila sistemsko zlostavljanje i nedolično ponašanje u Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi, najvišem profesionalnom rangu sporta u zemlji.

Američki fudbal je pokrenuo istragu nakon prošlogodišnjeg otpuštanja trenera Severne Karoline Kuraža Pola Rajlija nakon što su ga dva bivša igrača optužila za uznemiravanje i seksualnu prinudu u priči u Atletiku prošle jeseni. Pet od 10 trenera u NVSL-u prošle sezone je ili otpušteno ili povučeno zbog nedoličnog ponašanja.

FIFA ima program zaštite koji je sproveden na Svetskom prvenstvu za žene do 20 godina u Kostariki ovog leta. Program ima za cilj da zaštiti učesnike i navijače od zlostavljanja, eksploatacije i uznemiravanja.

U 32 utakmice turnira radili su službenik za zaštitu, kao i predstavnik Nacionalnog dečjeg instituta Kostarike. Učesnici su informisani o zlostavljanju i načinu na koji ga mogu prijaviti.

Program zaštite je deo inicijative FIFA Guardians, objavljene nakon Svetskog prvenstva za žene 2019. kako bi se osigurala bezbednost igrača. Razvijen je sa UNICEF-om, dečjom agencijom Ujedinjenih nacija.

Biće na mjestu za Svijetsko prvenstvo za seniore sledećeg ljeta.