Umro pionir rokenrola Džeri Li Luis, poznat kao ‘Ubica’

Umro pionir rokenrola Džeri Li Luis, poznat kao ‘Ubica’

Američki rok pionir Džeri Li Luis, koji je bio rastrgan između svog biblijskog odrastanja i želje da napravi pakleni rokenrol hitovima kao što su „Great Balls of Fire“ i „Vhole Lotta Shakin“. ‘Goin’ On“, preminuo je u 87. godini.

Luis je preminuo prirodnom smrću u svom domu u okrugu Desoto, u državi Misisipi, sa svojom suprugom Džudit, rekao je njegov publicista. Muzičar je bio bolestan poslednjih godina i doživeo je moždani udar 2019.

Poput gitare Čaka Berija, Luisov klavir je bio neophodan u oblikovanju rokenrola sredinom 1950-ih. Bio je deo sjajnog fonda talenata kompanije Sun Records u Memfisu u Tenesiju, koji je uključivao Elvisa Prislija, Džonija Keša, Karla Perkinsa i Roja Orbisona. Luis ih je sve nadživeo.

Luis, poznat i po nadimku „Ubica“, bio je jedan od prvih izvođača koji je primljen u Rokenrol kuću slavnih 1986. godine i bio je toliko uticajan da ga je Džon Lenon sreo u bekstejdžu na nastupu u Los Anđelesu, Bitl se spustio na kolena i poljubio Luisova stopala.

Luis je punio svoje albume ne samo revolucionarnim rokom, već i gospel, kantri i ritam i bluzom kao što su „Me and Bobbi McGee“ i „To Make Love Sveeter for Iou“ dok je izdržao život često ispunjen alkoholom, drogom i tragedijom . Njegova muzika je ponekad bila u senci skandala – uključujući i brak sa njegovom 13-godišnjom rođakom Majrom 1957. godine.

U najboljim godinama, nastupao je hrabro, originalno i razvratno scensko držanje divljeg čoveka koje je oduševilo njegove mlade obožavaoce koliko i njihove roditelje. Obično bi Luis izbacio svoju klupu za klavir i udario nogom o klavijaturu dok mu je duga talasasta plava kosa padala u lice.

Prema legendi, Luis je jednom bio toliko uznemiren što je Čak Beri izabran da zatvori šou umesto njega da je završio svoj set potezom koji je bilo teško postići – zapalio klavir i otišao.

„Ja sam kučkin sin koji se ljulja, gazi, svira klavir“, rekao je Luis jednom za časopis Time u svom otezanju iz Luizijane. „Zao kurvin sin. Ali veliki kurvin sin.“

Luis je rođen 29. septembra 1935. u Ferideju, Luizijana, i odrastao je u siromaštvu sa dva rođaka takođe predodređena za slavu – televizijskim evanđelistom Džimijem Svagartom i kantri pevačem Mikijem Gilijem.

Za klavir se zainteresovao sa 4 godine, a sa 10 se ušunjao u kuće da čuje bluz izvođače. Upijao je razne muzičke uticaje, posebno ploče Džimija Rodžersa koje su pripadale njegovom ocu, farmeru koji je otišao u zatvor zbog krijumčarenja.

Luisova porodica je prisustvovala crkvi Božjeg sabora i njegova majka se pobrinula da bude detaljno informisan o zlu alkohola, honki-tonksa i promiskuiteta. Ali Luis je želeo da ih iskusi iz prve ruke i počeo je da svira klavir u barovima dok je još bio tinejdžer. Njegova majka, uznemirena idejom da njen sin izvodi đavolsku muziku, poslala ga je na biblijski koledž u Teksasu.

Ispostavilo se da je to bio kratak boravak, a Luis je navodno otpušten iz škole jer je svirao bugi-vugi verziju „Mi God Is Real“ tokom skupštine. Incident je pokazao dihotomiju sa kojom je Luis morao da živi.

„Čovek je mučen“, rekla je Majra Luis za magazin People. „Džeri Li misli da je Džeri Li previše zao da bi bio spasen.

Kako je sam Luis jednom rekao: „Vučem publiku u pakao sa sobom“.

Luis je imao sina i bio je u drugom braku pre nego što je napunio 20 godina, iako se nije razveo od prve žene. Bio je odlučan da bude muzičar i stigao je u Memfis.

Godine 1957. snimio je dva sjajna hita na top listama za Sun – „Vhole Lotta Shakin’ Goin’ On“ i „Great Balls of Fire“, koje nije bio voljan da snimi jer ih je smatrao bogohuljenjem – što je pomoglo da se definiše rani rok ‘n ‘ roll. Luis je ubrzo usledio sa još hitova – „Iou Vin Again“, „Breathless“ i „High School Confidential“.

Njegova karijera je stala tokom turneje po Britaniji 1958. godine. Novinari su otkrili da je Luis sada oženjen Majrom, ćerkom njegovog basiste, koja ne samo da je imala 13 godina, već je bila i njegova rođaka. Izveštavanje u vestima bilo je toliko negativno da je turneja otkazana.

Po povratku u Sjedinjene Države, Luisova karijera nije oživljena sve dok nije promenio žanrove i snimio kantri hitove kao što su „Another Place, Another Time“, „Vhat’s Made Milvaukee Famous (Has Made a Loser Out of Me)“ i „She Even Voke Ja sam spreman da kažem zbogom.“

Luisov niz hitova pratile su samo tragedije u njegovom životu. Njegov mladi sin Stiv Alen Luis se udavio 1962. godine, a drugi sin, Džeri Li mlađi, poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1973. sa 19 godina.

Nakon razvoda od Majre početkom 1970-ih, oženio se Jaren Pejt 1971. godine, ali se ona udavila 1982. Bili su razdvojeni osam godina, ali se nisu razveli.

Posle samo nekoliko meseci braka, njegova sledeća žena, Šon Mišel Stivens, pronađena je mrtva od predoziranja drogom u njihovoj kući 1983. Osam meseci kasnije započeo je još jedan buran brak sa šestom suprugom Keri Mekarver koji je trajao 20 godina pre nego što su se razveli i oženio se svojom sedmom ženom, Džudit Braun, 2012. godine.

Godine 1976. Luis je slučajno upucao svog basistu i iste godine je uhapšen pijan ispred Preslijeve vile Grejslend u Memfisu sa napunjenim pištoljem, zahtevajući da vidi Preslija.

Luis, koji je veći deo svog kasnijeg života proveo na ranču u Nesbitu u Misisipiju, takođe je pretrpeo skupe bitke sa američkim poreskim zvaničnicima, skoro fatalan perforirani čir i zavisnost od bolova koji su ga doveli u kliniku Beti Ford.

U kasnijim godinama se skrasio, ali biograf Rik Brag se prisetio da je intervjuisao Luisa za njegovu knjigu iz 2014. „Džeri Li Luis: Njegove sopstvene reči“. Luis je pokazao Bregu pištolj koji je držao ispod jastuka u spavaćoj sobi sa rupama od metaka i Bouvijevim nožem zabodenim u vrata.

„Mislim da Džeri Li Luis nije morao ni malo da preuveličava svoj život da bi ga učinio zanimljivim“, rekao je Breg za Atlanta Constitution Journal. „Zaista je rasplakao Elvisa. Zaista je predao više Cadillac-a nego što je većina ljudi kupila u državi Misisipi.“

Luisovi kasni snimci uključivali su goste kao što su Džimi Pejdž, Brus Springstin, Mik Džeger, Kit Ričards, Nil Jang, Džon Fogerti, Ringo Star i drugi rokeri na koje je uticao.