Iran negira planove za napad na Saudijsku Arabiju

Iran negira planove za napad na Saudijsku Arabiju

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani negirao je u srijedu planove za napad na Saudijsku Arabiju i iranski grad Erbil, nazivajući te izveštaje „neosnovanim optužbama“, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Al-Arabiju.

„Ovako pristrasno izvještavanje nekih zapadnih i cionističkih partija ima za cilj stvaranje negativne atmosfere protiv Irana i uništavanje trenutnih pozitivnih trendova u odnosima sa zemljama regiona“, rekao je Kanani.

On je uvjerio da Iran nastavlja da se pridržava „politike dobrosusedstva, zasnovane na međusobnom poštovanju iu granicama međunarodnih principa i sporazuma“.

Dan ranije, The Vall Street Journal je objavio da je Saudijska Arabija podijelila obavještajne podatke sa Sjedinjenim Državama, upozoravajući na napad Irana na objekte u kraljevstvu.

Saudijski zvaničnici rekli su svojim američkim kolegama, pozivajući se na sopstvene obaveštajne podatke, da je Iran spreman da izvrši napade i na njihovu kraljevinu i na irački grad Erbil u pokušaju da skrene pažnju sa unutrašnjih protesta koji besne u zemlji od septembra.

Iran je od kraja septembra već napao sjeverni Irak sa desetinama balističkih projektila i bespilotnih letelica, od kojih je jednu oborio američki ratni avion na putu ka gradu Erbilu, gde se nalaze američke trupe.

Teheran je razlogom za napad nazvao podsticanje nemira u Iranu od strane kurdskih separatističkih grupa sa sjedištem u Erbilu.