Bolsonarove pristalice pozivaju vojsku da ga zadrži na vlasti

Bolsonarove pristalice pozivaju vojsku da ga zadrži na vlasti

RIO DE ŽANEIRO – Hiljade pristalica predsjednika Jaira Bolsonara pozvale su u srijedu vojsku da zadrži lidera krajnje desnice na vlasti, iako je njegova administracija signalizirala spremnost da preda uzde ljevičarskom rivalu Luizu Inasiju Luli da Silvi, prenosi AP.

Predsjednikovi branioci okupili su se na kiši ispred Istočne vojne komande u Rio de Žaneiru, jednog od osam regionalnih štabova vojske, a mnogi od njih su podigli stisnute pesnice u vazduh dok su mahali zeleno-žuto-plavim zastavama Brazila i pjevali nacionalnu himnu. Neki su skandirali: „Oružane snage, spasite Brazil!“ i „Ujedinjeni, narod nikada neće biti poražen!“

U međuvremenu, vozači kamiona koji su danima održavali blokade na putevima širom zemlje u znak protesta protiv Bolsonarovog poraza i dalje su na snazi, uprkos nalogu Vrhovnog suda da ih demontira.

Protesti su uslijedili u jeku međunarodnog priznanja da Silvine pobede i preporuke brazilskog Vrhovnog suda da Bolsonaro prihvati rezultate izbora u nedelju. Članovi kabineta, izabrani guverneri i evanđeoski lideri koji su bili izraziti pristalice Bolsonara sada nude uvertira dolazećoj levičarskoj vladi.

Vojska je preuzela značajnu ulogu pod Bolsonarom, ali je ostala tiha tokom mijesec dana od prvog kruga izbora, što je znak da se verovatno distancira od bivšeg vojnog kapetana, rekli su stručnjaci za Asošijeted pres.

„U demokratiji, oružane snage nemaju pravo glasa u izbornom procesu“, rekao je Eduardo Munjoz Svartman, predsednik Brazilskog udruženja za studije odbrane. „Ova tišina je poželjna.“

Odlazećem predsjedniku trebalo je skoro dva dana da se obrati naciji, a bilo je spekulacija da bi se mogao boriti protiv rezultata nakon što je više puta dovodio u pitanje pouzdanost izbornog sistema u zemlji prije izbora.

U govoru u predsjedničkoj rezidenciji koji je trajao manje od dva minuta u utorak, on nije popustio da Silvi, ali je rekao da će nastaviti da poštuje ustav. Takođe je podstakao proteste svojih pristalica, sve dok su mirni.

Odmah potom, šef njegovog kabineta rekao je novinarima da ga je Bolsonaro ovlastio da započne proces predaje vlasti, dok je kasnije tokom dana predsednik navodno rekao članovima Vrhovnog suda da je njegova izborna bitka protiv da Silve privedena kraju.

„Gotovo je. Dakle, hajde da gledamo unapred“, rekao je on, prema sudiji Vrhovnog suda Luizu Edsonu Fačinu, koji se privatno sastao sa konzervativnim liderom. Fašin je to rekao u video snimku koji su emitovali brazilske novinske kuće.

Slično bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, kome se Bolsonaro otvoreno divi, on je tvrdio da su mašine za elektronsko glasanje sklone prevari. Nije pružio nikakav dokaz, čak ni kada mu je to naložio izborni sud.

Mnogi od njegovih pristalica takođe dovode u pitanje rezultate, a kamiondžije koji podržavaju predsjednika podigli su stotine blokada širom zemlje u znak protesta protiv ishoda izbora. U srijedu ujutro, policija na autoputu saopštila je da je uklonila 630 blokada, a da je više od 150 još uvek na mestu.

Na jednoj blokadi puta u državi Sao Paulo u utorak, demonstranti su zapalili gume. Mogli su se videti ogromni redovi automobila kako se zmiju duž autoputa. U Itaboraju, regionu u državi Rio de Žaneiro, reporter Asošiejted presa video je vozače kamiona kako kleče pred policajcima i odbijaju da se evakuišu.

Guverner Sao Paula Rodrigo Garsija rekao je u utorak da je vreme za pregovore prošlo i da ne isključuje upotrebu sile za uklanjanje barijera.

Ali pristalice Bolsonara nastavile su da pružaju otpor. Korisnici na društvenim mrežama, uključujući više grupa za ćaskanje Telegram i VhatsApp, delili su zahteve da vojska izađe na ulice ili da se Kongres i Vrhovni sud raspuste, a predsednik ostane na funkciji.