Uragan Liza na iviciBelizeskog koralnog grebena, glavne luke

Uragan Liza na iviciBelizeskog koralnog grebena, glavne luke

Uragan Liza pogodiće obalu Belizea u sredu popodne, predviđa američki Nacionalni centar za uragane (NHC), ivi se veoma blizu pregradnog grebena zemlje pre nego što krene preko sjeverne Gvatemale i jugoistočnog Meksika.

Vrijemenski modeli pokazuju da Lizine jake kiše i opasni vjetrovi vjerovatno ciljaju na neke od vrhunskih turističkih destinacija u Belizeu, Gvatemali i meksičkom poluostrvu Jukatan okrenutom ka Karibima, prošaranom plažama, netaknutim koralnim grebenima i ruševinama Maja.

Uragan kategorije 1 bio je oko 35 milja (60 km) istočno-jugoistočno od Belize Citija, glavne luke, sa maksimalnim trajnim vetrovima od 80 milja na sat (130 km na sat), navodi NHC sa sedištem u Majamiju u biltenu.

Dodaje se da bi snažna oluja tamo mogla podići plimu jedan do dva metra iznad normalnih nivoa.

Nacionalna organizacija za vanredne situacije Belizea saopštila je da će se granice zatvoriti u 14 časova. (2000 GMT), sa zatvorenim lukama i aerodromima.

Rečeno je da su skloništa dostupna širom zemlje i savjetovalo se ljudima koji žive u nižim područjima ili ranjivim priobalnim zajednicama da se presele na sigurno.

Predsjednik susedne Gvatemale Alehandro Đamatei rekao je na konferenciji za novinare da se obroci hrane šalju u ugrožena područja.

Iako se očekivalo da će Liza oslabiti kada uđe u Belize, Giammatei je rekao da se očekuje šteta u rezervatu biosfere Maja u Gvatemali, delu zaštićene prašume, gde se nalazi bogata fauna i mnogi drevni gradovi koji se iskopavaju.

Gvatemalska agencija za katastrofe Konred saopštila je ranije da su poplave pogodile Melhor de Menčos, glavni granični prelaz sa Belizeom, pogodile 95 ljudi i nanele „srednju štetu“ 19 kuća.

Šef vatrogasaca Hondurasa Vilmer Gerero rekao je Rojtersu da Liza nije prouzrokovala štetu kada je prešla preko ostrva u zalivu Hondurasa, dok je njegovo najveće ostrvo Roatan tamo suspendovalo vanredno stanje.

NHC je takođe upozorio na uraganske uslove između meksičkog grada Četumala i Kosta Maje, jedne od najpopularnijih luka za krstarenje u zemlji, iako se njegovo upozorenje na tropsku oluju nije protezalo tako daleko na sjever kao Tulum.

Meksička nacionalna meteorološka služba prognozira, međutim, jake kiše i grmljavine nad dijelovima poluostrva Jukatan, uz jake vjetrove koji udaraju u Kintana Roo, dom popularnih turističkih mjesta kao što su Kankun i Kozumel.