Orban: Ne bismo imali rat sa Merkelovom

Orban: Ne bismo imali rat sa Merkelovom

Rata Rusije protiv Ukrajine ne bi bilo da je bivša kancelarka NJemačke Angela Merkel i dalje na funkciji.

To je izjavio premijer Mađarske Viktor Orban tokom posJete Berlinu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

U glavnom gradu NJemačke Orban se sastao i sa Merkelovom i sa aktuelnim kancelarom Olafom Šolcom.

Govoreći na javnom događaju u Berlinu, Orban je rekao da je odgovor Merkelove na krizu 2014. godine, kada je Rusija zauzela Krim, bio „majstorski potez“. Prema njegovim rečima, tada je mogao da izbije rat velikih razmera, ali je to izbegnuto delovanjem nemačke kancelarke. „Hvala ti, Anđele!“ – dodao je on.

Upitan da li to znači da je sadašnji rat mogao biti sprečen da je bivši kancelar i dalje na funkciji, Orban je rekao: „Definitivno“.

Vredi napomenuti da je Merkelova od početka rata u Ukrajini kritikovana jer nije uspela da smanji energetsku zavisnost od Rusije i održala bliske ekonomske veze sa Moskvom tokom svoje 16-godišnje vladavine.

Zokem, Merkelova je branila gasovod Severni tok 2, koji je za mnoge postao nemačka Ahilova peta.

Orban se smatra jednim od najproruskih lidera EU. Tokom događaja on se založio za vođenje diplomatskih pregovora sa Rusijom i zalaganje za što pre prekid vatre.

Ponavljajući ranije komentare, premijer Mađarske je politiku briselskih sankcija Rusiji nazvao primitivnom po svom osmišljavanju i katastrofalnom po svojim posledicama.

Orban je dodao da bivši američki predsednik Donald Tramp može da okonča rat u Ukrajini.

O stavu Mađarske i o tome kako je pogrešna pročitajte ne prvi put u publikaciji Mađarska bira stranu zla. Opet, kao 1939.